Κώστας Πουπάκης

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017 -

Ανάγκη σχεδίου για "κουρεμα" οφειλών σε δανειολήπτες

E-mail Εκτύπωση

 

daneia


Η ερώτηση του Κώστα Πουπάκη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή


Σε συνέχεια προηγούμενης ερώτησής μας [E-009390/2011 (Διευκόλυνση των καταναλωτών από τον τραπεζικό τομέα) και σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του έλληνα Γ.Γ. Καταναλωτή, η ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει πλαίσιο ρυθμίσεων με στόχο τη διευκόλυνση της αποπληρωμής δανειακών οφειλών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις (στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων). Αξίζει να σημειωθεί ότι, διαγραφή μέρους οφειλών δανειοληπτών προς τις τράπεζες, εφαρμόστηκε πρόσφατα στην Ισλανδία που προχώρησε σε «κούρεμα» των δανειακών υποχρεώσεων των νοικοκυριών ύψους ρεκόρ που ανέρχεται στο 13% του ΑΕΠ της χώρας.


Δεδομένου ότι: 1.η ελληνική οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται σε βαθειά ύφεση, 2.οι δανειολήπτες εξαιτίας των άκριτων και συνεχών μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις με βάση τα νέα εισοδηματικά δεδομένα 3.οι τράπεζες θα ενισχυθούν σημαντικά από το νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας προκειμένου να διασφαλιστεί η κεφαλαιακή τους επάρκεια, 4. το παράδειγμα της Ισλανδίας που με το "κούρεμα" στις οφειλές των δανειοληπτών στοχεύει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της κατανάλωσης, ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Ως συμβαλλόμενο μέλος της Τρόικα με κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση προτάσεων με στόχο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, δεν θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε συγκεκριμένες προτάσεις/συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για τη νομοθέτηση και υλοποίηση ενός συγκροτημένου σχεδίου διευκόλυνσης των δανειοληπτών και των υπερχρεωμένων ελληνικών νοικοκυριών με λύσεις όπως διαγραφή μέρους οφειλών, επιμήκυνση αποπληρωμής χωρίς επιβαρύνσεις σε τόκους, ύψος μηνιαίας καταβολής δόσεων, αναστολή πλειστηριασμών και προστασία της πρώτης κατοικίας;
  2. Δεδομένης της σημαντικής ενίσχυσης των τραπεζών με το νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας, δεν θα πρέπει να υπάρξει αντίστοιχη πρόβλεψη και πρόνοια για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τους ανέργους, τις ευπαθείς ομάδες και τους εργαζόμενους που έχουν υποστεί «κούρεμα» στις αποδοχές τους που σε περιπτώσεις αγγίζει και το 50%;

alt

 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης