Κώστας Πουπάκης

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017 -

Έκθεση του ΔΝΤ για την αναδιάρθωση των στεγαστικών δανείων

E-mail Εκτύπωση

 

daneia


Η ερώτηση του Κώστα Πουπάκη με αφορμή την πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ για αναδιάρθρωση των στεγαστικών δανείων


Σε πρόσφατη έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστηρίζει την αναδιάρθρωση των στεγαστικών δανείων των πολιτών σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με το Ταμείο οι πολιτικές που αποσκοπούν στη μείωση του χρέους σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία ενός νοικοκυριού και τις πληρωμές του χρέους της υπηρεσίας σε σχέση με το εισόδημά του, θα μπορούσε να είναι ένας ανέξοδος τρόπος για την οικονομική δραστηριότητα. Θεωρεί επίσης ότι οι πολιτικές αυτές έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις οικονομίες που σήμερα είναι περιορισμένες οι δυνατότητες για την επεκτατική μακροοικονομική πολιτική και στις οποίες ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει ήδη λάβει κρατική υποστήριξη.

 

Επιπλέον στην έκθεσή του το ΔΝΤ αναφέρεται στα προγράμματα αναδιάρθρωσης του χρέους των νοικοκυριών, όπως αυτά που εφαρμόστηκαν στις ΗΠΑ στη δεκαετία του '30 και στην Ισλανδία σήμερα, ως πολιτικές που μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον αριθμό των αθετήσεων υποχρεώσεων των νοικοκυριών και των κατασχέσεων.

 

Βάσει των παραπάνω ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Έχει λάβει γνώση της εν λόγω έκθεσης και ποια είναι η θέση της αναφορικά με την ανάγκη εφαρμογής προγραμμάτων αναδιάρθρωσης στεγαστικών δανείων στα κράτη μέλη και ειδικά σε αυτά που αντιμετωπίζουν έντονα δημοσιονομικά προβλήματα και ύφεση;
  2. Ειδικά στην Ελλάδα και με δεδομένη τη συνεργασία με το ΔΝΤ, ποια είναι η θέση της Επιτροπής αναφορικά με την αναδιάρθρωση των στεγαστικών δανείων για χιλιάδες νοικοκυριά που για αντικειμενικούς λόγους (μείωση εισοδήματος λόγω περικοπών μισθών, συντάξεων κτλ) αδυνατούν να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή τους;

alt

 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης