Κώστας Πουπάκης

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017 -

Αγοραστική δύναμη και κατανάλωση Ελληνων καταναλωτών εν μέσω οικονομική κρίσης

E-mail Εκτύπωση

 

kalathi


Ερώτηση του Κώστα Πουπάκη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 16 χώρες, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, έδειξε ότι σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, το 70% των ερωτηθέντων Ελλήνων αισθάνεται έντονη οικονομική και εργασιακή ανασφάλεια. Παράλληλα από την εν λόγω έρευνα προκύπτει ότι σχεδόν όλοι οι Έλληνες έχουν επηρεαστεί προσωπικά από την οικονομική κρίση, ενώ εξαιτίας της ακρίβειας και της συνεχούς συρρίκνωσης των εισοδημάτων τους αισθάνονται χαμηλή αυτοπεποίθηση και έχουν μειώσει σημαντικά τις αγορές τους σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, με το 68% να δηλώνει ότι θα μειώσει κι άλλο τις αγορές, το 28% θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα και μόνο το 4% σκοπεύει να αυξήσει τις αγορές.

 

Επιπλέον, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι καταναλωτές στην Ευρώπη δήλωσαν ότι θα είναι πιο προσεχτικοί, όταν ξοδεύουν χρήματα σε προϊόντα για τα οποία δεν έχουν συστάσεις από έγκυρη πηγή, δείχνοντας εμπιστοσύνη περισσότερο στους ανθρώπους, που γνωρίζουν, παρά στις ιστοσελίδες των προϊόντων ή τις διαφημίσεις..

 

Ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτει, υπάρχουν δομικές αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων, οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα νέο επιχειρηματικό πεδίο, με πολλές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις, που θα προσαρμοστούν στις νέες αυτές τάσεις;
  2. Ποιές οι εκτιμήσεις της Επιτροπής για τα επίπεδα στα οποία θα κυμανθεί η αγοραστικής δύναμη των Ελλήνων καταναλωτών δεδομένου ότι στην Ελλάδα το χάσμα μεταξύ επιπέδου μισθών και τιμών συνεχώς μεγαλώνει; Σε τί επίπεδα κυμαίνεται η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών σε κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά;
  3. Σε τί επίπεδα κυμαίνεται η κατανάλωση των Ελλήνων μέσω διαδικτύου σε σύγκριση με τα υπόλοιπά κράτη μέλη;

alt

 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης