Κώστας Πουπάκης

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017 -

Κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι

E-mail Εκτύπωση

 

corn


Η ερώτηση των ευρωβουλευτών Κώστα Πουπάκη και Γιώργου Κουμπουτσάκου


Σύμφωνα με διετή μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο της Caen στη Γαλλία, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στις 19 Σεπτεμβρίου στην Food and Chemical Toxicology Journal, το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι ΝΚ603 και το φυτοφάρμακο RoundUp κρίθηκαν καρκινογόνα, προκαλώντας μέχρι και πρόωρο θάνατο σε πειραματόζωα. Τα αποτελέσματα των ερευνών είναι άκρως ανησυχητικά αφού τα πειραματόζωα υπέστησαν πολλαπλούς καρκινικούς όγκους και βλάβες σε ζωτικά όργανα, ενώ οι επιπτώσεις ήταν εμφανώς δυσμενέστερες για τα θηλυκά ζώα.


Σύμφωνα με τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Εάν είναι ενήμερη για τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας. Προτίθεται η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) να επαναξιολογήσει το εν λόγω προϊόν σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεδομένου ότι το 2003 είχε γνωμοδοτήσει ότι ο γενετικά τροποποιημένος αραβόσιτος NK 603 είναι ασφαλής και ότι η διάθεσή του στην αγορά, ως τροφίμου ή ζωοτροφής ή προϊόντος προς επεξεργασία, δεν αναμένεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων, των ζώων και στο περιβάλλον.
  2. Σε ποιές άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να διαφυλάξει την υγεία των ευρωπαίων καταναλωτών.
  3. Δεδομένου ότι στην ΕΕ καλλιεργούνται δύο είδη γενετικά τροποποιημένων τροφίμων, πρόκειται να προχωρήσει σε άμεση αναστολή των αδειών για την καλλιέργεια και παραγωγή αυτών των προϊόντων; Κρίνει σκόπιμο να προβεί σε επαναξιολόγηση των μελετών βάσει των οποίων έχει επιτραπεί η καλλιέργεια και η εισαγωγή από τρίτες χώρες γενετικά τροποποιημένων προϊόντων που κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά;

alt

 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης