Κώστας Πουπάκης

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017 -

Πώληση τροφίμων με περασμένη ημερομηνία λήξης σε φθηνότερη τιμή

E-mail Εκτύπωση

 

supermarket

Ερώτηση του Κώστα Πουπάκη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή


Σύμφωνα με τους νέους κανόνες διακίνησης και εμπορίας προϊόντων στην Ελλάδα, ενεργοποιήθηκε μια ανενεργή επί εικοσαετίας αγορανομική διάταξη, που επιτρέπει τη νόμιμη πλέον διάθεσή-πώληση σε φθηνότερη τιμή τροφίμων με περασμένη ημερομηνία λήξης, σε καταστήματα λιανικής (σουπερ μάρκετ, εμπορικά καταστήματα κτλ). Βάσει αυτής, τα τρόφιμα θα βρίσκονται σε ξεχωριστό σημείο μέσα στα καταστήματα λιανικής σε ξεχωριστά ράφια από τα άλλα είδη και με εμφανή σήμανση που θα αναγράφει «τρόφιμα περασμένης διατηρησιμότητας»


Στα εν λόγω "τρόφιμα περασμένης διατηρησιμότητας" ο χρόνος διάθεσής τους δεν θα μπορεί να υπερβαίνει:

  • τη μία εβδομάδα αν η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα,
  • τον ένα μήνα αν η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους,
  • τους τρεις μήνες αν η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.

Ουσιαστικά η διάταξη αυτή αφορά μη ευαλλοίωτα προϊόντα, όπως όσπρια, ζυμαρικά, μπισκότα, φρυγανιές, καφέδες, κονσέρβες ενώ τα ευαλλοίωτα προϊόντα, όπως είναι τα γαλακτοκομικά, δηλαδή τυριά, γιαούρτια και γάλα, απαγορεύεται η πώληση μετά την ημερομηνία λήξης.

 

Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Ισχύουν παρόμοιες πρακτικές σε άλλα κράτη μέλη; Αν ναι ποίο είναι το αντίστοιχο πλαίσιο που τις διέπει;
  2. Πώς διασφαλίζεται η υγεία και ασφάλεια των καταναλωτών από την πώληση τροφίμων με περασμένη ημερομηνία λήξης; Ποιος εγγυάται την ποιότητα των εν λόγω προϊόντων;
  3. Πώς μπορούν να διασφαλιστούν τα νόμιμα δικαιώματα των καταναλωτών σε περίπτωση αγοράς αλλοιωμένου προϊόντος, δεδομένου ότι πρόκειται ναι μεν για είδη με περασμένη ημερομηνία λήξης αλλά που πωλούνται νόμιμα και η εκάστοτε παραγωγός εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη;
  4. Υπάρχει κίνδυνος να τεθεί θέμα κατηγοριοποίησης του καταναλωτικού κοινού;
  5. Πώς διασφαλίζεται η προστασία των καταναλωτών από τη χρήση της συγκεκριμένης κατηγορ΄9ιας προϊόντων από χώρους παροχής υπηρεσιών εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες κ.λπ.)

alt

 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης