Κώστας Πουπάκης

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017 -

Δραματική φτωχοποίηση ευρωπαίων πολιτών

E-mail Εκτύπωση

 

daneia


Η ερώτηση του Κώστα Πουπάκη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Την ώρα που αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των ελληνικών νοικοκυριών που αδυνατούν να ανταποκριθούν στους βασικούς όρους αξιοπρεπούς διαβίωσης περικόπτοντας ακόμα και είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης, οι διαπιστώσεις έρευνας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής έρχονται να επιβεβαιώσουν τις δυσοίωνες προοπτικές περαιτέρω φτωχοποίησης και εξαθλίωσης των Ελλήνων πολιτών.


Ενδεικτικά είναι τα πορίσματα της εν λόγω έρευνας σύμφωνα με τα οποία:

  • 42,7% του φτωχού πληθυσμού δηλώνει ότι στερείται διατροφής που περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας
  • 69,5% του φτωχού πληθυσμού και 24,9% του μη φτωχού έχει οικονομική δυσκολία να αντιμετωπίσει έκτακτες, αλλά αναγκαίες δαπάνες αξίας, περίπου 600 ευρώ
  • Το ποσοστό του συνολικού πληθυσμού που δηλώνει οικονομική αδυναμία ικανοποιητικής θέρμανσης ανέρχεται σε 18,7%, ενώ είναι 38,9% για το φτωχό πληθυσμό & 13,7% για το μη φτωχό πληθυσμό.
  • 38,8% του πληθυσμού που έχει λάβει καταναλωτικό δάνειο δηλώνει ότι δυσκολεύεται πάρα πολύ στην αποπληρωμή αυτού ή των δόσεων για αγορά αγαθών και υπηρεσιών.
  • 41,4% του φτωχού πληθυσμού δηλώνει δυσκολία στην πληρωμή πάγιων λογαριασμών, όπως αυτών του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού κ.λπ.


Οι παραπάνω διαπιστώσεις γίνονται ακόμα πιο ανησυχητικές από το γεγονός ότι αφορούν στατιστικά στοιχεία εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης του 2010. Δεδομένου ότι δύο χρόνια μετά, η κατάσταση στην ελληνική κοινωνία είναι δραματικά χειρότερη ενώ αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω το 2013, αφού η ύφεση θα συνεχιστεί (υπολογίζεται από το Υπ. Οικονομικών. σε -4,5%), ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  1. Πώς κρίνει τα εν λόγω στοιχεία της συγκεκριμένης έρευνας; Ποιά τα αντίστοιχα στατιστικά στοιχεία στην υπόλοιπη Ευρώπη;
  2. Ποια η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών ανά κράτος-μέλος την τελευταία 3τία στην ευρωζώνη;
  3. Ποιο το ποσοστό πληθυσμού ανά κράτος μέλος που στερείται είδη βασικής διατροφής και όρους αξιοπρεπούς διαβίωσης όπως στέγαση και θέρμανση;
  4. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η πρόταση της Επιτροπής για το «Ταμείο ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους»;
 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης