Κώστας Πουπάκης

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017 -

Ελληνικά νοικοκυριά σε οικονομικό αδιέξοδο

E-mail Εκτύπωση

 

akriveia


Ερώτηση του Κώστα Πουπάκη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή


Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) οι Έλληνες αναφορικά με τις οικονομικές τους προοπτικές παραμένουν σταθερά οι πιο απαισιόδοξοι στην Ευρώπη των 27. Συγκεκριμένα, τη στιγμή πού η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινείται ανοδικά συνολικά σε 20 ευρωπαϊκές χώρες, τον Ιανουάριο το ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» διευρύνεται περαιτέρω στο 59%.


Παράλληλα, το 74% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα κρίνει ότι το επόμενο διάστημα η οικονομική τους κατάσταση θα επιδεινωθεί, ενώ το 76% προβλέπει επιδείνωση για την οικονομική κατάσταση της χώρας το προσεχές 12μηνο με την ανεργία να αυξάνεται αισθητά Επίσης, 9 στα 10 ελληνικά νοικοκυριά θεωρούν μη πιθανή την αποταμίευση δηλώνοντας παράλληλα ότι δεν είναι καθόλου πιθανό να πραγματοποιήσουν σημαντικές σχετικές δαπάνες το προσεχές διάστημα.

 

Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο μισός πληθυσμός κινδυνεύει να βρεθεί στο οικονομικό περιθώριο, καθώς δε διαθέτει επαρκές εισόδημα για την κάλυψη των υποχρεώσεων τους και για λόγους αδυναμίας, αποφεύγει ή καθυστερεί να καλύψει φορολογικές υποχρεώσεις, λογαριασμούς κοινής ωφελείας, χρωστάει δάνειο, αγοράζει αγαθά χαμηλότερης ποιότητας, πώς πιστεύει η Επιτροπή ως μέλος της Τρόικα, και με επίσημα στατιστικά που διαθέτει, ότι μια τέτοια κατάσταση θα επηρεάσει την πορεία του οικονομικού προγράμματος της χώρας;
  2. Δεδομένου των έντονων δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες προβλέπεται παράταση και αναπροσαρμογή των στόχων του προγράμματος;
  3. Σε τί επίπεδα διαμορφώνονται τα ποσοστά υλικής υστέρησης στην Ελλάδα και στα υπόλοιπα κράτη μέλη για το 2013;

alt

 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης