Κώστας Πουπάκης

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017 -

Κατάργηση επιδόματος γάμου στην Ελλάδα

E-mail Εκτύπωση

 

epidoma

Η ερώτηση του Κώστα Πουπάκη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η χορήγηση του επιδόματος γάμου συνιστά μια ουσιαστική μισθολογική στήριξη για τους έγγαμους εργαζόμενους, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους έχουν περισσότερες οικονομικές υποχρεώσεις και επιβαρύνσεις από τους άγαμους συναδέλφους τους ενώ ταυτόχρονα καθίσταται ως μια σημαντική και έμπρακτη ενδυνάμωση του θεσμού της οικογένειας, καθώς ο γάμος εξακολουθεί να αποτελεί το βασικό πλαίσιο για την απόκτηση τέκνων. Στην Ελλάδα, όμως, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο της Συλλογικής Αυτονομίας και την επιχειρούμενη -όπως απορρέει από τα Μνημόνια δανεισμού- αποκέντρωση του Συστήματος Συλλογικών Διαπραγματεύσεων σε ατομικό επίπεδο, το επίδομα γάμου κινδυνεύει με οριστική κατάργηση γεγονός που θα σημάνει μια ακόμη εισοδηματική απώλεια για τους Έλληνες εργαζόμενους.


Σε αυτήν την κατεύθυνση και με δεδομένους τους διακηρυγμένους στόχους της Ε.Ε. για τη θέσπιση πολιτικών ενίσχυσης της οικογένειας και την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας, ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Διαθέτει συνολικά στοιχεία για τη χορήγηση επιδόματος γάμου (ή αντίστοιχου επιδόματος) στα κράτη-μέλη είτε μέσω εθνικής νομοθεσίας, είτε ως προϊόν σύναψης Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας;
  2. Πώς αξιολογεί τις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης κατάργησης του επιδόματος γάμου στην όξυνση του φαινομένου της υπογεννητικότητας και την ένταση της δημογραφική γήρανσης;

alt

 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης