Κώστας Πουπάκης

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017 -

Παράνομη και επικίνδυνη η φόρτωση ρυμουλκουμένων σε φορτηγά δημόσιας χρήσης οχήματα

E-mail Εκτύπωση

 

fortiga


Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία αναφορικά με τις μεταφορές τα φορτηγά οχήματα δημόσιας χρήσης λαμβάνουν άδεια όπου αναφέρεται ρητώς το είδος των μεταφερόμενων αγαθών - εμπορευμάτων και η παράνομη αλλαγή κατηγορίας επισείει στον ιδιοκτήτη ή μισθωτή σημαντικό χρηματικό πρόστιμο με βάση το νόμο υπ' αριθ. 3446/2006. Στις διατάξεις του ν. 383/76, μάλιστα, προβλέπεται ότι το μεταφορικό έργο των φορτηγών δημοσίας χρήσης (ΦΔΧ) αυτοκινήτων κοινού φόρτου (συρμών ή αρθρωτών με ενιαία ή ξεχωριστή άδεια κυκλοφορίας) συνίσταται στη μεταφορά αγαθών για τα οποία δεν απαιτείται ειδικοποιημένο όχημα, επομένως τα ΦΔΧ οχήματα κοινού φόρτου δεν προβλέπεται να μεταφέρουν άλλα οχήματα (ρυμουλκούμενα - λαμβάνοντας υπόψη ότι το ρυμουλκούμενο είναι όχημα που έλκεται και δε μπορεί να θεωρηθεί φορτίο προς μεταφορά σύμφωνα με τον ορισμό του άρθρου 2 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας). Εν λόγω παραβάσεις θεωρείται ότι εγκυμονούν κινδύνους για την οδική ασφάλεια. Σε αυτό το πλαίσιο και ενώ είναι σαφές ότι η μεταφορά ρυμουλκούμενου από ΦΔΧ είναι παράνομη και επικίνδυνη, διαφαίνεται να υπάρχει κενό ως προς το καθεστώς που πρέπει να ισχύει για την κυκλοφορία εντός των λιμανιών, με αποτέλεσμα να παρατηρείται συχνά η εν λόγω παράβαση εντός των λιμένων θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια τόσο των εργαζομένων όσο και των λοιπών οχημάτων που κινούνται εντός των λιμανιών.


Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Υπάρχει κάποια σχετική πρόβλεψη για το εν λόγω θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Είναι συμβατό και σύννομο οι κανόνες που ισχύουν αναφορικά με τις μεταφορές και την οδική ασφάλεια να μην εφαρμόζονται σε χώρους που υπάρχει έντονη κυκλοφορία φορτηγών οχημάτων, όπως τα λιμάνια;
  2. Τι ισχύει στα υπόλοιπα κράτη μέλη;
  3. Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις ατυχημάτων που προκλήθηκαν από τέτοιου είδους παραβάσεις;
 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης