Κώστας Πουπάκης

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017 -

Απάντηση Δείκτης θνησιμότητας στις ηλικίες 15-19 από μεταφορές-μετακινήσεις

E-mail Εκτύπωση

 

Απάντηση του κ. Kallas εξ ονόματος της Επιτροπής

 

Η Επιτροπή συγκεντρώνει στατιστικά στοιχεία για ατυχήματα, καθώς και για αριθμό των νεκρών ανά χώρα και τις ηλικιακές ομάδες. Περισσότερες λεπτομέρειες διατίθενται στον δικτυακό τόπο της Επιτροπής(1).

Ένα από τα μέσα που χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας για τους νέους στην ΕΕ είναι η στήριξη της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών, για παράδειγμα μέσω του Ευρωπαϊκού Χάρτη Οδικής Ασφάλειας.

Η βελτίωση της ασφάλειας των νεότερων χρηστών του οδικού δικτύου βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών κατευθύνσεων για την οδική ασφάλεια 2011-2020 της Επιτροπής. Στις πρόσφατες δράσεις συγκαταλέγεται η νέα ευρωπαϊκή άδεια οδήγησης με σταδιακή πρόσβαση των νέων σε μοτοσικλέτες μεγαλύτερου κυβισμού, η πρόταση της Επιτροπής να συμπεριλάβει τα μοτοποδήλατα και λοιπά μηχανοκίνητα δίκυκλα σε υποχρεωτικό περιοδικό τεχνικό έλεγχο και οι προσπάθειες να αυξηθεί η οδική ασφάλεια των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου π.χ. με επίκεντρο την ασφάλεια των αστικών οδών, τη σύγχρονη τεχνολογία οδικής ασφάλειας και τους σοβαρούς τραυματισμούς από τροχαία ατυχήματα.

Η ΕΕ συγχρηματοδοτεί με επιχορηγήσεις δραστηριότητες για την ευαισθητοποίηση των νέων στην οδική ασφάλεια μέσω του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεότητας για την Οδική Ασφάλεια. Τον προσεχή Σεπτέμβριο, το εν λόγω φόρουμ θα συγκληθεί για 5η φορά.

Η οδική ασφάλεια για τους νέους αποτέλεσε κεντρικό θέμα της Ευρωπαϊκής Ημέρας Οδικής Ασφάλειας 2012, η οποία διοργανώθηκε στη Λευκωσία σε συνεργασία με την Κυπριακή Προεδρία. Η διάσκεψη κάλυψε θέματα όπως εκπαίδευση, πρόληψη ατυχημάτων, προσπάθειες επιβολής της νομοθεσίας και συγκεκριμένους κινδύνους όπως η απόσπαση της προσοχής (π.χ. αποστολή μηνυμάτων, έξυπνα τηλέφωνα (smart phones), οδήγηση σε κατάσταση μέθης, καθώς και υπό την επήρεια οινοπνεύματος(2)


(1) http://ec.europa.eu/transport/road_safety/specialist/statistics/index_en.htm

(2 )Συνοπτική παρουσίαση των συμπερασμάτων βρίσκεται στον ιστότοπο http://ec.europa.eu/transport/road_safety/pdf/news/nl9_en.pdf

 

 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης