Κώστας Πουπάκης

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017 -

Απάντηση Κοινωνικά επικίνδυνη διόγκωση του φαινομένου των απλήρωτων εργαζομένων στην Ελλάδα

E-mail Εκτύπωση

 

E-013972/2013

Απάντηση του κ. Andor εξ ονόματος της Επιτροπής


  1. Η Επιτροπή γνωρίζει τις αναφορές ενός σημαντικού αριθμού εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που λαμβάνουν καθυστερημένα τις αποδοχές τους ή που δεν πληρώνονται καθόλου. Παρ' όλο που η κατάσταση αυτή προκαλεί μεγάλη ανησυχία, δεν είναι στις αρμοδιότητες της Επιτροπής να παρεμβαίνει σε θέματα ιδιωτικού δικαίου. Ωστόσο, η Επιτροπή επιθυμεί να στηρίξει την Ελλάδα στην προσπάθειά της να δημιουργήσει συνθήκες βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Αυτό, μαζί με ένα εκσυγχρονισμένο σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων, θα δημιουργήσει για τους εργοδότες τις κατάλληλες συνθήκες, έτσι ώστε να μπορούν αλλά και να επιθυμούν να καταβάλλουν μισθούς και αποδοχές σύμφωνα με τους όρους των συμβάσεων εργασίας που προκύπτουν από τις διαπραγματεύσεις. Η Επιτροπή γνωρίζει τα κοινωνικά δεινά που αντιμετωπίζει ένας αυξανόμενος αριθμός ελληνικών οικογενειών, καθώς και την έλλειψη ενός αποτελεσματικού δικτύου κοινωνικής προστασίας για την καταπολέμηση αυτών. Υποστηρίζει την Ελλάδα στα σχέδιά της να καταρτίσει ένα νέο σύστημα ελάχιστου εισοδήματος με τη βοήθεια της Παγκόσμιας Τράπεζας. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ESF) παρέχει υποστήριξη στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού με τη συγχρηματοδότηση μίας σειράς παρεμβάσεων, ιδιαίτερα μέσω του «επιχειρησιακού προγράμματος για την ανάπτυξη των ανθρώπινων πόρων».
  1. Η Επιτροπή δεν διαθέτει στοιχεία αναφορικά με το ποσοστό εργαζομένων που λαμβάνουν καθυστερημένα ή δεν λαμβάνουν καθόλου αποδοχές στα κράτη-μέλη.
 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης