Κώστας Πουπάκης

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017 -

Διακίνηση και χρήση ναρκωτικών στις φυλακές

E-mail Εκτύπωση

Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Υπουργείου Δικαιοσύνης στις ελληνικές φυλακές βρίσκονται σήμερα περίπου 12.000 κρατούμενοι. Το 45% εξ αυτών κατηγορούνται για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών οι περισσότεροι μάλιστα για χρήση. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το 70% του συνόλου των κρατουμένων είναι περιστασιακοί ή συστηματικοί χρήστες ναρκωτικών. Αυτό σημαίνει πως και μέσα στη φυλακή γίνεται διακίνηση και χρήση ναρκωτικών σε μεγάλο βαθμό.

Σημειώνεται επίσης πως στα ελληνικά σωφρονιστικά ιδρύματα δεν είναι διαθέσιμα προγράμματα αντικατάστασης βελόνων και προγράμματα αποκατάστασης που είναι διαθέσιμα σε άλλα ιδρύματα της Ευρώπης.

Δεδομένου ότι σκοπός του σωφρονιστικού συστήματος θα πρέπει να είναι η απεξάρτηση των εξαρτημένων από ναρκωτικά αλλά και η ομαλή επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία με σκοπό να μην οδηγηθούν στην κοινωνική περιθωριοποίηση και την υποτροπή, ερωτάται η Επιτροπή:

– Με ποιό τρόπο μπορεί να βοηθήσει ώστε να δημιουργηθούν νέα κέντρα απεξάρτησης εντός των φυλακών, να διατηρηθούν τα ήδη υπάρχοντα και να βελτιωθούν οι συνθήκες σε αυτά;

– Ποιές άλλες δράσεις προτίθεται να αναλάβει για την πάταξη του φαινομένου της διακίνησης ναρκωτικών εντός των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, αλλά και να περιοριστούν όσο είναι δυνατό οι κίνδυνοι από τη χρήση τους;
 

Απάντηση στην ερώτηση

 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης