Κώστας Πουπάκης

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017 -

Παρενόχληση ελικοπτέρου της FRONTEX από τις τουρκικές αρχές

E-mail Εκτύπωση

Το πρωί της 8ης Σεπτεμβρίου 2009, τουρκικό ραντάρ εξέπεμψε μήνυμα προς ελικόπτερο της FRONTEX, το οποίο πετούσε εντός FIR Αθηνών και ελληνικού εναέριου χώρου στην περιοχή Αγαθονησίου-Φαρμακονησίου, πραγματοποιώντας περιπολία στο πλαίσιο της επιχείρησης Ποσειδών για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης. Ο πιλότος εκλήθη από τις τουρκικές αρχές ν’ απομακρυνθεί άμεσα, καθώς, σύμφωνα με τους αβάσιμους ισχυρισμούς των τελευταίων, πετούσε σε «τουρκικό εναέριο χώρο». Η τουρκική πλευρά επανήλθε με το αίτημα αυτό 5 φορές. Το ελικόπτερο της υπηρεσίας FRONTEX αγνόησε το τουρκικό αίτημα και ολοκλήρωσε τελικά την επιχείρησή του.

Επιπλέον της τουρκικής τακτικής των συνεχών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, έχουμε απόπειρες παρενόχλησης ευρωπαϊκών πτητικών μέσων της FRONTEX από ραντάρ της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, προσπαθώντας να παρεμποδίσουν τη συλλογική προσπάθεια που καταβάλλεται σε επίπεδο ΕΕ για την καταπολέμηση του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης.

Ερωτάται η Επιτροπή:
A. Ποιά είναι η θέση της για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και τις προσπάθειες της Τουρκίας να παρεμποδίσει την ευρωπαϊκή επιχείρηση καταπολέμησης της λαθρομετανάστευσης, ειδικά σε μια περιοχή των ευρωπαϊκών θαλασσίων συνόρων που δέχεται πολύ μεγάλες πιέσεις λαθρομεταναστευτικών ροών από την Τουρκία;
B. Σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να αποτρέψει τέτοιες συμπεριφορές εκ μέρους της Τουρκίας;

Απάντηση στην ερώτηση

 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης