Κώστας Πουπάκης

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017 -

Συνθήκες και ωράριο εργασίας χειριστών πολιτικής αεροπορίας

E-mail Εκτύπωση

[Ερώτηση Κ.Πουπάκη & Γ. Παπαστάμκου]

Πρόσφατο πόρισμα εμπειρογνώμων που εξέτασαν τις συνθήκες του αεροπορικού δυστυχήματος στην Ινδία τον περασμένο Μάιο, το οποίο στοίχησε τη ζωή 158 επιβαινόντων, κατέδειξε ότι πιθανότατα οφείλεται στην κόπωση και την κατάσταση λήθαργου στην οποία είχε περιέλθει ο πιλότος του αεροσκάφους. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια έχουν καταμετρηθεί περισσότερα από δέκα πολύνεκρα αεροπορικά δυστυχήματα, που οφείλονται στην υπερβολική κούραση των χειριστών πολιτικής αεροπορίας. Ταυτόχρονα, η έκθεση που εκπόνησε η EASA (European Aviation Safety Agency) τον Ιανουάριο του 2009 σχετικά με την ιατρική και επιστημονική αξιολόγηση των ορίων χρόνων πτήσης και ανάπαυσης των χειριστών κατέδειξε ότι θα πρέπει να υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις στους ισχύοντες ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Δεδομένου ότι αεροπορικές εταιρείες προκειμένου να μειώσουν το κόστος εργασίας, να περιστείλουν τα λειτουργικά τους έξοδα και να αποφύγουν νέες προσλήψεις πιλότων αναγκάζουν τους χειριστές σε εξαντλητικής διάρκειας πτήσεις ή ωράρια εργασίας, τα οποία μάλιστα είναι δυσμενέστερα από τα αντίστοιχα των οδηγών βαρέων οχημάτων (ως και 14 ώρες την ημέρα, ενώ για το πλήρωμα καμπίνας μπορεί να φθάσει και τις 15), γεγονός που υποβαθμίζει σημαντικά το πλέγμα ασφάλειας των πτήσεων και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των επιβατών και του πληρώματος.

Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Έχουν περιέλθει σε γνώση της καταγγελίες για εξαντλητική απασχόληση χειριστών πολιτικής αεροπορίας που απασχολούνται από αεροπορικές εταιρείες της ΕΕ;
2. Ποιο είναι το κανονιστικό πλαίσιο της απασχόλησης των χειριστών (πιλότων) της πολιτικής αεροπορίας στην ΕΕ;
3.Προτίθεται να προχωρήσει σε επανεξέταση του εν λόγω πλαισίου για την αποτελεσματικότερη διασφάλιση της ασφάλειας επιβατών και εργαζομένων, δεδομένης και της κατάχρησης που παρατηρείται στο πλαίσιο της έντονης οικονομικής ύφεσης, αλλά και λαμβανομένων των ιατρικών και επιστημονικών ευρημάτων επί του θέματος;

 

Απάντηση στην ερώτηση

 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης