Κώστας Πουπάκης

Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017 -

Νοσηλεία στην Ευρώπη και κίνδυνοι πρόσληψης ανθεκτικών μικροβίων - στρατηγική αντιμετώπισης.

E-mail Εκτύπωση

Ετησίως περίπου 400.000 Ευρωπαίοι ασθενείς, που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, παρουσιάζουν ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις που προκαλούνται από μικροοργανισμούς (κλεμπσίελα, ψευδομονάδα και acinetobacter), οι οποίοι έχουν αναπτύξει αντοχή ως και 50% στην πλειοψηφία των αντιβιοτικών. Η εν λόγω απειλή σχετίζεται άμεσα τόσο με την κακή χρήση των αντιβιοτικών δηλαδή, είτε την υπερβολική χρήση ή και την λανθασμένη δοσολογία αυτών, που στην ουσία τα καθιστά αναποτελεσματικά στη μάχη κατά των μικροβίων όσο και τις ελλιπείς συνθήκες υγιεινής των νοσοκομείων .

Σύμφωνα, δε, με σχετικές εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), στις μισές σχεδόν περιπτώσεις χορήγησης αντιβιοτικών, αυτή δεν είναι απαραίτητη. Δεδομένων των ανωτέρω ερωτάται η Επιτροπή:

• Προτίθεται να προβεί στην έκδοση συγκεκριμένων οδηγιών και συστάσεων, σε συνεργασία και με τις αρμόδιες εθνικές αρχές, για την αντιμετώπιση και την πρόληψη του εν λόγω φαινομένου (σωστές συνθήκες υγιεινής σε νοσοκομειακούς θαλάμους, χειρουργικές μονάδες, μονάδες εντατικής θεραπείας, κ.λπ);
• Διαθέτει στοιχεία σχετικά με το σε ποιές χώρες της ΕΕ εμφανίζονται περισσότερο τέτοια φαινόμενα;
• Προβλέπεται κάποια δράση με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση των γιατρών καθώς επίσης και του νοσηλευτικού προσωπικού των Ευρωπαϊκών νοσοκομείων για το εν λόγω φαινόμενο;
 

Απάντηση στην ερώτηση

 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης