Κώστας Πουπάκης

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017 -

Ασύμφορη η πρόσβαση στη δικαιοσύνη για χιλιάδες Έλληνες

E-mail Εκτύπωση

Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε, εν μέσω συνθηκών κοινωνικής και οικονομικής ύφεσης και αύξησης των κρουσμάτων χαμηλής εγκληματικότητας, να αυξήσει κατά 1000% το παράβολο μήνυσης, το οποίο διαμορφώνεται στα 100 από 10 ευρώ. Αντίστοιχα, αυξάνεται και το παράβολο δήλωσης παράστασης πολιτικής αγωγής κατά 500% το οποίο θα ανέρχεται στα 50 από τα 10 ευρώ.

-Δεδομένου ότι η δικαστική προστασία είναι συνταγματικό δικαίωμα του ατόμου και θεμελιώδης υποχρέωση της Πολιτείας,
-Δεδομένου ότι η χαμηλή εγκληματικότητα πλήττει περισσότερο τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα του πληθυσμού και τις υποβαθμισμένες περιοχές, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Πώς διασφαλίζεται η απρόσκοπτη άσκηση του συνταγματικού δικαιώματος του πολίτη γενικά αλλά και η πρόσβαση των ασθενέστερων οικονομικά και κοινωνικά ομάδων στη δικαιοσύνη ειδικά όταν το κράτος καθιστά ασύμφορη τη μήνυση και την ποινική δίωξη για εγκληματικές πράξεις;
2. Προβλέπεται ανάληψη δράσεων από την πλευρά της Επιτροπής για την αποτροπή φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού σε τέτοιες περιπτώσεις;

 

Απάντηση στην ερώτηση

 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης