Κώστας Πουπάκης

Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017 -

Ο ρόλος της ΕΕ στη διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης στην Ελλάδα του μνημονίου

E-mail Εκτύπωση

Τρεις στους τέσσερις Έλληνες (75%) θεωρούν ότι τα "χειρότερα έπονται" σε ό, τι αφορά τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην απασχόληση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έκθεσης του Ευρωβαρομέτρου, ενώ ακολουθούν οι Πορτογάλοι με ποσοστό 73% και οι Ιρλανδοί με 72% αντίστοιχα. Η Ελλάδα διέρχεται μια περίοδο έντονων εργασιακών μεταρρυθμίσεων όπου καταλύονται εν πολλοίς οι συλλογικές συμβάσεις και κατ' επέκταση κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα, περικόπτονται οι μισθοί και πλήττεται συνολικά ο θεσμός του κοινωνικού διαλόγου, ενώ η επίσημη ανεργία έχει σκαρφαλώσει στο 13.5%, το ποσοστό κινδύνου φτώχειας ανέρχεται σε 20%, από τα υψηλότερα στην ΕΕ με 14% φτωχούς εργαζομένους. Υπό αυτές τις συνθήκες διαφαίνονται έντονα τα σημεία μιας υποβόσκουσας κοινωνικής αναταραχής, ενώ ο κοινωνικός ιστός παρουσιάζεται ιδιαίτερα διαταραγμένος. Μόλις πριν από λίγους μήνες σε επίπεδο ΕΕ υιοθετήθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές για την απασχόληση με μακρόπνοους στόχους για την αύξηση της απασχόλησης, την ενίσχυση της συμμετοχής στην εκπαίδευση, τη μείωση της ανεργίας και της ένδειας. Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένο ότι η Επιτροπή αποτελεί ένα εκ των τριών συμβαλλομένων της Τρόικα, ερωτάται:

• Με ποιό τρόπο σκοπεύει να διασφαλίσει ότι η προσπάθεια για την επίτευξη της οικονομικής βιωσιμότητας της Ελλάδος δε θα αποβεί σε βάρος της κοινωνικής συνοχής και ειρήνης, της ποιοτικής και ασφαλούς απασχόλησης στο εν λόγω Κράτος Μέλος, σύμφωνα τόσο με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Κεκτημένο όσο και με τους στόχους της Στρατηγικής "Ευρώπη 2020";

 

Απάντηση στην ερώτηση

 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης