Κώστας Πουπάκης

Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017 -

Διατροφικό σκάνδαλο με διοξίνες στην Ευρώπη με αφετηρία την Γερμανία

E-mail Εκτύπωση

Δύο περίπου χρόνια μετά το διατροφικό σκάνδαλο με τις διοξίνες στην Ιρλανδία, το Δεκέμβριο του 2008, όπου ανακλήθηκαν ιρλανδικά προϊόντα με βάση το χοιρινό κρέας από 14 ευρωπαϊκές χώρες καθώς διαπιστώθηκε ότι τα ζώα σε πολλά αγροκτήματα της Ιρλανδίας είχαν επιμολυνθεί με επίπεδο διοξίνης που ξεπερνούσε κατά 200 και πλέον φορές τα επιτρεπτά όρια, σήμερα η ΕΕ διαταράσσεται από ένα ακόμα διατροφικό σκάνδαλο με διοξίνες αυτή τη φορά με αφετηρία την Γερμανία, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα μια φορά την υγεία των ευρωπαίων καταναλωτών. Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις για περιορισμένη έκταση του φαινομένου τελικά το σκάνδαλο με τις διοξίνες στη Γερμανία λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, καθώς αποκαλύπτεται η παρουσία διοξινών σε αρκετές χιλιάδες τόνους ζωοτροφών, κρέατος και αυγών, που έχουν εξαχθεί σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Η προέλευση της διοξίνης εντοπίστηκε σε γερμανική εταιρεία παραγωγής ζωοτροφών, η οποία φαίνεται να χρησιμοποίησε ένα λιπαρό οξύ στη ζωοτροφή το οποίο χρησιμοποιείται κανονικά για την παραγωγή βιοντίζελ. Μάλιστα σύμφωνα με δημοσιεύματα από τον διεθνή Τύπο φημολογείται ότι ήδη από το Μάρτιο του 2010 αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν στις τροφές που χρησιμοποιούσε η εν λόγω γερμανική εταιρεία έδειξαν υπερβολικές ποσότητες διοξίνης, χωρίς όμως τα στοιχεία αυτά να έρθουν στο φώς της δημοσιότητας μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2010.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτάται η Επιτροπή:
1. Σύμφωνα με την έρευνα της Επιτροπής πότε πραγματικά ξέσπασε το εν λόγω σκάνδαλο με τις διοξίνες στην Γερμανία;
2. Σε ποιές χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης εισήχθησαν τόσο μολυσμένα κρέατα και αυγά όσο και μολυσμένες ποσότητες ζωοτροφών; Ερευνάται το ενδεχόμενο να έγιναν εξαγωγή από τη Γερμανία πρώτες ύλες μολυσμένες με διοξίνη, για την παρασκευή ζωοτροφών, από επιχειρήσεις σε άλλα κράτη μέλη; Θα μπορούσε να μας ενημερώσει τι έχει συμβεί με τις εισαγωγές στην περίπτωση της Ελλάδας;
3. Δεδομένου ότι το εν λόγω σκάνδαλο για άλλη μια φορά αποδεικνύει ότι οι αυτοέλεγχοι της βιομηχανίας αλλά και οι εθνικές αρχές ασφάλειας τροφίμων δεν επαρκούν για τη προστασία της υγεία των ευρωπαίων πολιτών, με ποιόν τρόπο προτίθεται η Επιτροπή να ενισχύσει τους μηχανισμούς ελέγχου της αγοράς στα κράτη μέλη;
 

Απάντηση στην ερώτηση

 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης