Κώστας Πουπάκης

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017 -

Ηλεκτρονικές απάτες στις τραπεζικές συναλλαγές

E-mail Εκτύπωση

Ανησυχητικά αυξάνονται τα κρούσματα ηλεκτρονικής απάτης σε τραπεζικές συναλλαγές τόσο στα ΑΤΜ , όσο και στο e-banking. Επιτήδειοι χρησιμοποιούν εξελιγμένες μεθόδους «ξαφρίσματος» (skimming) πελατών και μαζικής αποστολής παραπλανητικών e-mail στους λογαριασμούς ανυποψίαστων χρηστών ηλεκτρονικής τραπεζικής, πολλαπλασιάζοντας τους κινδύνους «πρόσβασης» σε ευαίσθητα προσωπικά δεδοµένα.

Για παράδειγμα, πρόσφατα εστάλησαν χιλιάδες mails µε φερόµενο ως αποστολέα µεγάλη τράπεζα, η οποία δήθεν ζητούσε από τους πελάτες της να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία της κάρτας αναλήψεών τους, ώστε να ενεργοποιηθεί η νέα κάρτα µε ενσωματωμένο το PIN. Το ενδιαφέρον είναι ότι όντως στη συγκεκριµένη τράπεζα ήταν σε εξέλιξη διαδικασία αυτής της µετατροπής και ως εκ τούτου το µήνυµα είχε αυξημένες πιθανότητες να γίνει πιστευτό.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι επιτήδειοι«διαβάζουν» τη µαγνητική επιφάνεια της κάρτας τοποθετώντας ειδικές συσκευές πάνω στην υποδοχή του ΑΤΜ, υποκλέπτουν τον κωδικό αριθµό (PIN) µέσω μικροκάµερας ή µε ειδικές µεµβράνες και στη συνέχεια μπορούν να φτιάξουν µια πανομοιότυπη κάρτα, πραγματοποιώντας παράνοµες αναλήψεις µετρητών.

Με δεδομένο ότι όσο αυξάνεται η χρήση των εναλλακτικών δικτύων, αντίστοιχα θα πολλαπλασιάζονται τα φαινόμενα ψηφιακής απάτης (ενδεικτικά στην Ελλάδα περίπου 1 εκατ. πολίτες έχουν σήμερα λογαριασμούς e-banking, ενώ µία στις δύο τραπεζικές συναλλαγές γίνεται ηλεκτρονικά, είτε µέσω υπολογιστή είτε από το κινητό τηλέφωνο και κυρίως από τα ΑΤΜ), ερωτάται η Επιτροπή:

1. Ποιές πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει για την καλύτερη ενημέρωση και εκπαίδευση των καταναλωτών με στόχο την προστασία τους από τα φαινόμενα παραπλάνησης και skimming;
2. Σκοπεύει να αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές των κρατών-μελών προκειμένου οι τράπεζες να ενημερώνουν προληπτικά και αποτελεσματικά τους πελάτες τους σχετικά με τα παραπάνω φαινόμενα (τι να προσέξουν στις συναλλαγές μέσω Διαδικτύου, πώς να προστατευτούν από απάτες στα ΑΤΜ κ.λπ.);
3. Διαθέτει στοιχεία από τα κράτη μέλη σχετικά με τον αριθμό θυμάτων ψηφιακής απάτης, τους χρήστες e-banking και ηλεκτρονικών συναλλαγών, καθώς και τα εκτιμώμενα κέρδη από την παράνομη δραστηριότητα ηλεκτρονικής απάτης στις τραπεζικές συναλλαγές;
4. Υπάρχουν διαθέσιμες καλές πρακτικές κρατών μελών που οδήγησαν σε μείωση των κρουσμάτων;
 

Απάντηση στην ερώτηση

 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης