Κώστας Πουπάκης

Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017 -

Έρευνα ΟΟΣΑ για τη φορολογία στην Ελλάδα

E-mail Εκτύπωση

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα “Στόχος η ανάπτυξη” του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που δημοσιεύτηκε στις 7 Απριλίου, ο Οργανισμός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα εισοδήματα στην Ελλάδα, καθώς η διαφορά εισοδήματος της Ελλάδας με άλλες χώρες που έχουν καλύτερες επιδόσεις, η οποία είχε μειωθεί τα τελευταία χρόνια, θα μεγαλώσει, ως αποτέλεσμα της κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα.

Στην εν λόγω έκθεση υποστηρίζεται ότι οι ιδιαίτερα υψηλοί συντελεστές φορολόγησης, που είναι μεγαλύτεροι από τον μέσο όρο των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ, επιβαρύνουν τα εισοδήματα που προέρχονται από την εργασία και θα πρέπει οπωσδήποτε να πέσουν προκειμένου να επέλθει ανάπτυξη. Μάλιστα υπογραμμίζεται ότι η υψηλή φορολογία έχει προκαλέσει ιδιαίτερο πλήγμα στους ηλικιωμένους ανθρώπους και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Επιπλέον τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι μεταξύ του 2000 και του 2010 οι φόροι στα καύσιμα στην Ελλάδα σχεδόν διπλασιάστηκαν, αυξανόμενοι από τα περίπου 30 λεπτά ανά λίτρο στα 60.
Παράλληλα, η έκθεση προτείνει τη μείωση των εμποδίων για τη δημιουργία επιχειρήσεων αλλά και πρωτοβουλίες στην τεχνολογία.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτάται η Επιτροπή:
Πώς σχολιάζει την εν λόγω έρευνα του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα ως συμβαλλόμενο μέλος του Μνημονίου συνεργασίας που έχει υπογράψει η χώρα; Παρόλο που η Επιτροπή δεν μπορεί να υπαγορεύσει στα κράτη μέλη ποιο μείγμα πολιτικής θα ακολουθήσουν για την αύξηση των δημοσίων εσόδων τους και τη μείωση του ελλείμματος, πιστεύει ότι η φορολογική πολιτική της χώρας κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση;
 

Απάντηση στην ερώτηση

 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης