Κώστας Πουπάκης

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017 -

Εξορθολογισμός καταναλωτικών συνηθειών

E-mail Εκτύπωση

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων, το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων που ισούται με 1,3 δις. τόνους σε ετήσια βάση καταλήγει στα σκουπίδια. Από αυτά, όπως προκύπτει από τη σχετική μελέτη που εκπόνησε το Σουηδικό Ινστιτούτο Διατροφής και Βιοτεχνολογίας, τα 222 εκατ. καταλήγουν ετησίως στις χωματερές των βιομηχανοποιημένων χωρών τις Ευρώπης και αφορούν κυρίως τυποποιημένα τρόφιμα. Σύμφωνα μάλιστα με την εποπτεύουσα καθηγήτρια του Ινστιτούτου, στην Ευρώπη μεγάλες ποσότητες τροφίμων δεν φτάνουν ποτέ στους καταναλωτές, καθώς δεν «περνούν» τον οπτικό έλεγχο.

Δεδομένου ότι η σπατάλη των τροφίμων αποτελεί ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα διαχείρισης σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς αναδεικνύει τις ανισότητες μεταξύ ανεπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου και ταυτόχρονα συνδέεται άμεσα με θέματα παραγωγής και κατανάλωσης, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τον όγκο των τροφίμων που δεν αξιοποιούνται σε επίπεδο κρατών μελών ή και μεμονωμένα ανά κράτος μέλος; Αν όχι, σκοπεύει η Επιτροπή να προχωρήσει σε σχετική μελέτη;
2. Με ποιο τρόπο σκοπεύει να ενισχύσει τον εξορθολογισμό των καταναλωτικών συνηθειών και την ενημέρωση των ευρωπαίων καταναλωτών όλων των ηλικιών για την ποιότητα των τροφίμων και τη διατροφική τους αξία; Επεξεργάζεται το ενδεχόμενο πανευρωπαϊκής εκστρατείας ευαισθητοποίησης;
3. Προβλέπεται η ενίσχυση των ήδη υφιστάμενων εργαλείων όπως το Dolceta με επιπλέον δράσεις εκπαίδευσης των ευρωπαίων καταναλωτών προς αυτή την κατεύθυνση;
 

Απάντηση στην ερώτηση

 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης