Κώστας Πουπάκης

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017 -

Δυσμενείς συνέπειες για τους έλληνες πολίτες-καταναλωτές από ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

E-mail Εκτύπωση

Στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας έχουν εξαγγελθεί αποκρατικοποιήσεις σε οργανισμούς και φορείς, που μέχρι σήμερα βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι ένας από αυτούς. Πρόκειται για ένα κερδοφόρο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με τις λιγότερες επισφάλειες στην ελληνική τραπεζική αγορά, ένα ίδρυμα σταθεροποιητικό παράγοντα για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, μέσω της χρηματοδότησης που παρέχει-όποτε χρειάζεται- στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εμφανίζει μια σημαντική αναπτυξιακή διάσταση με τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής, ενώ διαδραματίζει έναν έντονο συνεκτικό και κοινωνικό ρόλο τόσο με την προσφορά τραπεζικών υπηρεσιών σε όλη την ελληνική επικράτεια, αφού διαθέτει δίκτυο υποκαταστημάτων σε όλη τη χώρα, ενδυναμώνοντας την πρόσβαση των ελλήνων πολιτών σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα, στοιχείο που ενισχύει τον στόχο της περιφερειακής σύγκλισης, όσο και με την παροχή χαμηλότοκων στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, γεγονός που δίνει την ευκαιρία στα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα να αποκτήσουν στέγη, αλλά και να καλύψουν με χαμηλότοκο δανεισμό τις έκτακτες ανάγκες τους σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο. Παράλληλα είναι η μοναδική τράπεζα που δεν έχει προχωρήσει σε πλειστηριασμούς, ενώ δεν χρησιμοποιεί ψιλά γράμματα και παραπλανητικούς όρους.

Σε αυτό το πλαίσιο ερωτάται η Επιτροπή:

• Αν διαθέτει στοιχεία για το ποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν Ταμιευτήρια υπό κρατικό έλεγχο;
• Αν εκτιμά ότι μια ενδεχόμενη αποκρατικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα υπονομεύσει τους διακηρυγμένους στόχους της Ε.Ε. για ενίσχυση της περιφερειακής και ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής;
 

 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης