Κώστας Πουπάκης

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017 -

Ανάγκη μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στον τουριστικό κλάδο

E-mail Εκτύπωση

Στο πλαίσιο της Έκθεσης για μια Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τον Τουρισμό που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων η ανάγκη σταδιακής εναρμόνισης ενός μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στον εν λόγω τομέα στα κράτη μέλη, ως απαραίτητη προϋπόθεση για ένα διαφανή ανταγωνισμό μεταξύ των τουριστικών επιχειρήσεων εντός της ΕΕ και με τρίτες χώρες και με απώτερο στόχο να παραμείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση ο πρώτος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως.

 

Στον αντίποδα αυτής της στρατηγικής, η ελληνική κυβέρνηση, έχοντας αποτύχει στην προσπάθεια της για δημοσιονομική εξυγίανση, κατέφυγε πρόσφατα στην κυριολεκτικά καταστροφική για τις επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης αύξηση του ΦΠΑ (από 13% στο 23%) πλήττοντας έτσι ευρύτερα την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού, του βασικότερου ίσως πυλώνα της ατμομηχανής της ελληνικής οικονομίας.


Δεδομένου ότι ο τουρισμός αποτελεί την τρίτη σημαντικότερη κοινωνικοοικονομική δραστηριότητα της ΕΕ, παράγοντας το 10% του ΑΕΠ και συμβάλλοντας στο 12% της απασχόλησης και ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου στην Ευρώπη αποκτά ζωτική σημασία, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Με ποιο τρόπο προτίθεται να προωθήσει την σταδιακή εναρμόνιση ενός μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στον τουριστικό κλάδο στα κράτη μέλη;
2. Με ποιο τρόπο προτίθεται να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τις συνδέσεις της ηπειρωτικής χώρας με τα νησιά και των αστικών κέντρων με τις δυσπρόσιτες αγροτικές και ορεινές περιοχές, όταν για παράδειγμα στην Ελλάδα σήμερα, η ίδια η κρατική πολιτική διακόπτει την επιδότηση θαλάσσιων και χερσαίων συγκοινωνιακών δικτύων, με διακοπή ακτοπλοϊκών και σιδηροδρομικών γραμμών;

Σημείωση: την ερώτηση του Κ. Πουπάκη συνυπογράφει ο ευρωβουλευτής Γ. Κουμουτσάκος

 

alt
 

 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης