Κώστας Πουπάκης

Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017 -

Άδικη προείσπραξη του τέλους ακινήτων από κατηγορίες που απαλλάσσοντα

E-mail Εκτύπωση

akinhta

Μετά την ανακοίνωση του νέου φοροεισπρακτικού μέτρου, του τέλους ακίνητης περιουσίας, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ορίζει με εγκύκλιο ότι ακόμα και οι κατηγορίες πολιτών που απαλλάσσονται της νέας φορολογίας ή υπάγονται σε χαμηλότερους συντελεστές θα κληθούν πρώτα να πληρώσουν το νέο φόρο και στη συνέχεια να ζητήσουν να εξαιρεθούν από αυτό. Σε αντίθετη περίπτωση, απειλούνται με διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος αφού η είσπραξη του εν λόγω τέλους γίνεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ (Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε.)

                                               

Πρακτικά, οι κατηγορίες που εξαιρούνται από την απόδοση του νέου φόρου, καλούνται τελικά να τον  προπληρώσουν σαν να μην ίσχυε γι αυτούς η ειδική ρύθμιση και στη συνέχεια να μπουν στη διαδικασία υποβολής αίτησης απαλλαγής και επιστροφής των χρημάτων τους σε μη προκαθορισμένο χρονικό ορίζοντα.

 

Το παράλογο της συγκεκριμένης απόφασης έγκειται στο γεγονός ότι το ελληνικό κράτος ενώ έχει εξαιρέσει κάποιες ευπαθείς ομάδες πολιτών όπως άνεργοι, χαμολοσυνταξιούχοι, άποροι, ανάπηροι κ.α. βάσει κοινωνικών κριτηρίων αναγνωρίζοντας στην ουσία την αντικειμενική αδυναμία τους να ανταποκριθούν στην πληρωμή του φόρου, τη ίδια στιγμή τους εκβιάζει με διακοπή του ρεύματος εάν δεν πληρώσουν. 

 

 

Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Κατά πόσο η συγκεκριμένη εγκύκλιος συνάδει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία όταν στερεί εισόδημα από έναν πολίτη υποχρεώνοντας τον να καταβάλει ένα φόρο από τον οποίο έχει εξαιρεθεί χωρίς μάλιστα να εγγυάται το χρόνο επιστροφής του;
  2. Πώς προστατεύονται τελικά οι ευπαθείς ομάδες που λόγω αδυναμίας να ανταποκριθούν στην καταβολή του εν λόγω τέλους από τον οποίο εξαιρούνται θα βρεθούν αντιμέτωποι με όλες τις συνέπειες που συνεπάγεται κάτι τέτοιο, όπως η άμεση διακοπή ρεύματος;  

 

 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης