Κώστας Πουπάκης

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017 -

Υποχρεωτική προείσπραξη τέλους με λανθασμένα στοιχεία και υπολογισμούς

E-mail Εκτύπωση

 

foros akiniton

Σε συνέχεια προηγούμενης ερώτησής μας με θέμα: «άδικη προείσπραξη του τέλους ακινήτων από κατηγορίες που απαλλάσσονται».

 

Mία ακόμα δυσλειτουργία του φοροεισπρακτικού μέτρου, του τέλους ακίνητης περιουσίας, έχει προκύψει εις βάρος των ελλήνων πολιτών. Πιο συγκεκριμένα, εκατοντάδες είναι οι περιπτώσεις καταναλωτών που έλαβαν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ (Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε.) μέσω της οποίας γίνεται η είσπραξη του εν λόγω τέλους, με σωρεία λαθών στα στοιχεία και υπερχρεώσεις. Ωστόσο, όπως ορίζει η σχετική υπουργική απόφαση, οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν το τέλος ακόμα και με τα λάθος δεδομένα είτε σε τετραγωνικά μέτρα ή σε τιμές ζώνης, προκειμένου να μην υποστούν διακοπή της ηλεκτροδότησης και στη συνέχεια να απευθυνθούν στις εφορίες για τη διόρθωση των λαθών και την επιστροφή της διαφοράς.

 

Πρακτικά όμως, οι έλληνες καταναλωτές καλούνται να προπληρώσουν ύψος τέλους που δεν τους αναλογεί και μετά να μπουν στη γραφειοκρατική διαδικασία διορθώσεων και επιστροφής των χρημάτων τους σε μη προκαθορισμένο χρονικό ορίζοντα.

 

Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτάται η Επιτροπή κατά πόσο η συγκεκριμένη πρακτική συνάδει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία όταν στερεί εισόδημα από έναν πολίτη υποχρεώνοντας τον να καταβάλει ένα φόρο ο οποίος δεν αντιστοιχεί στα πραγματικά δεδομένα χωρίς μάλιστα το κράτος να εγγυάται το χρόνο επιστροφής του;

 

 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης