Κώστας Πουπάκης

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017 -

Υπό αμφισβήτηση τίθενται η ουσία και οι αρχές του κοινωνικού διαλόγου στην Ελλάδα

E-mail Εκτύπωση

 

misthos


Σύμφωνα με τους διακηρυγμένους στόχους αλλά και το σύνολο των σχετικών ανακοινώσεων της Ε.Ε., ο κοινωνικός διάλογος αποτελεί την κινητήρια δύναμη επιτυχημένων οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων ενώ η διαρκής προσπάθεια ενδυνάμωσής του ρόλου του στο «πολιτικό γίγνεσθαι» των κρατών-μελών συνιστά βασική προτεραιότητα. Σε μια περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης, που έχει πλήξει ιδιαίτερα την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, είναι εξαιρετικά σημαντικό να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν πολιτικές δημοσιονομικής εξυγίανσης με σκοπό τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών, μέσα από μια αναπτυξιακή και κοινωνικά δίκαιη λογική. Στην Ελλάδα δρομολογούνται οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, η υλοποίηση των οποίων συνδέεται κάθε φορά με την εκταμίευση κάποια δόσης από το οικονομικό πακέτο βοήθειας που λαμβάνει ή προσφάτως, ακόμα και με την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.


Πιο συγκεκριμένα, τις τελευταίες εβδομάδες έχει τεθεί επί τάπητος το θέμα της περαιτέρω μείωσης του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα, το οποίο καθορίζεται έπειτα από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων σε εθνικό επίπεδο (νόμιμος κατώτατος μισθός, κατοχυρωμένες ελάχιστες αυξήσεις κ.λπ.). Οι κοινωνικοί εταίροι κλήθηκαν να συμμετέχουν σε κοινωνικό διάλογο αναφορικά με τα εν λόγω ζητήματα υπό μη κανονικές συνθήκες που επηρεάζουν την ομαλή διεξαγωγή του κοινωνικού διαλόγου και υπονομεύουν  τη ν προοπτική μιας νέας καθολικής κοινωνικής συνεννόηση. Πιο συγκεκριμένα, οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται υπό έντονη πίεση χρόνου και μάλιστα υπό την απειλή ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει άμεση συμφωνία θα παρακαμφθούν οι διαδικασίες και θα υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση. Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Οι συγκεκριμένες ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης θέτουν υπό αμφισβήτηση την ουσία και τις αρχές του κοινωνικού διαλόγου;
  2. Δε θα ήταν σκοπιμότερο, σύμφωνα και με την ευρωπαϊκή εμπειρία, να ενταθούν οι προσπάθειες επίτευξης κοινωνικής συμφωνίας και άρα διατήρησης της κοινωνικής ειρήνης αντί να διαμορφώνονται εκβιαστικές συνθήκες που προωθούν κοινωνικές αναταραχές;

 

alt

 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης