Κώστας Πουπάκης

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017 -

Το παραεμπόριο σημαντικό πρόβλημα για την ελληνική οικονομία

E-mail Εκτύπωση

paraemporio

Σήμερα, στην Ελλάδα τα εμπορικά καταστήματα που το ένα μετά το άλλο βάζουν λουκέτο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, των σκληρών μέτρων λιτότητας και της βαριάς φορολογίας, το παραεμπόριο ανθεί δίνοντας τη χαριστική βολή στον μικροέμπορο και μικροεπιχειρηματία που προσπαθεί να διασώσει την επιχείρησή του. Πράγματι, το παραεμπόριο είναι ένα σημαντικό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά, καθώς χιλιάδες προϊόντα, αμφίβολης προέλευσης και χαμηλής ποιότητας, κατακλύζουν τα πεζοδρόμια των μεγάλων εμπορικών δρόμων, υπονομεύοντας τη λειτουργία των νόμιμων, στεγασμένων και υπαίθριων, εμπορικών επιχειρήσεων.


Σύμφωνα μάλιστα, με πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ ο τζίρος του παραεμπορίου στη χώρα μας υπολογίζεται ετησίως στα 25 δισ. ευρώ, στερώντας την ίδια στιγμή από τα δημόσια ταμεία έσοδα ύψους τουλάχιστον 9 δισ. ευρώ από το ΦΠΑ, δασμούς και ασύλληπτη φορολογητέα ύλη. Επιπλέον, στις αρνητικές συνέπειες του παραεμπορίου συγκαταλέγονται και οι μειώσεις ωρών/ημερών απασχόλησης και αποδοχών των εργαζομένων, η απώλεια θέσεων εργασίας και το οριστικό λουκέτο των εμπορικών καταστημάτων.  

 

Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Ποιες κατευθυντήριες γραμμές έχει δώσει η ΕΕ για την πάταξη του παραεμπορίου στα κράτη μέλη;
  2. Στο πλαίσιο ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών, πώς θα μπορούσε να περιοριστεί το φαινόμενο του παραεμπορίου στην Ελλάδα; Θεωρεί η Επιτροπή ότι θα συνεισφέρει θετικά στον περιορισμό του εν λόγω φαινομένου η δημιουργία Σώματος Δίωξης Παραεμπορίου, προκειμένου να εκλείψουν τα γραφειοκρατικά και άλλα προβλήματα που δημιουργούνται από τις συναρμοδιότητες δεκάδων υπουργείων και άλλων φορέων του δημόσιου τομέα στο ελεγκτικό έργο της Πολιτείας. Τί ισχύει στα υπόλοιπα κράτη μέλη;
  3. Τί θέση κατέχει η Ελλάδα στην Ευρώπη των 27, αναφορικά με την έκταση του παραεμπορίου; Κατά πόσο εκτιμά η Επιτροπή ότι τέτοιου είδους φαινόμενα πλήττουν την οικονομική δραστηριότητα στα κράτη μέλη και θέτουν σε κίνδυνο την προστασία των καταναλωτών;

alt

 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης