Κώστας Πουπάκης

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017 -

Κίνδυνος απαξίωσης της ακίνητης περιουσίας λόγω αδυναμίας πληρωμής φόρων και στεγαστικών δανείων

E-mail Εκτύπωση

 

akinito


Ανησυχία προκαλούν τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας που εκπόνησε στην Ελλάδα εταιρεία ερευνών για τον κλάδο των ιδιόκτητων ακινήτων σύμφωνα με τα οποία:

  • Ένας στους δύο ιδιοκτήτες (50,8%) δηλώνει ότι δεν θα μπορεί να πληρώσει τον επόμενο χρόνο τους φόρους στα ακίνητα (ΕΤΑΚ, ειδικό τέλος μέσω ΔΕΗ κ.λπ.)
  • το 48,2% δηλώνει ότι το 2012 δεν θα μπορεί να εξοφλεί έγκαιρα τις δόσεις του δανείου που πήρε για αγορά ακινήτου όταν σήμερα ένας στους έξι ιδιοκτήτες (16,5%) δηλώνει ότι εξοφλεί κανονικά και έγκαιρα τις δόσεις.
  • Το ποσό που εκταμιεύουν οι ιδιοκτήτες για να πληρώσουν το φοροεισπτρακτικό μέτρο τους τέλους ακίνητης περιουσίας αντιστοιχεί σε 1 ως 4 ενοίκια ετησίως, χωρίς να υπολογίζονται οι λοιπές επιβαρύνσεις (φόρος εισοδήματος, ΦΑΠ, δημοτικά τέλη, κλπ., αλλά και οι νέες επιβαρύνσεις όπως ενεργειακά πιστοποιητικά, πιστοποιητικά ηλεκτρολόγων, ζημιές, απλήρωτα μισθώματα κ.λπ.


Δεδομένου ότι οκτώ στους δέκα Έλληνες έχουν κάποιας μορφής ιδιοκτησία (διαμέρισμα, μονοκατοικία ή επαγγελματικό χώρο) και σχεδόν οι μισοί (43,6 %) έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο για αγορά ακινήτου, ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τη μέση επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας από την κρατική φορολογία ανά κράτος μέλος και σε ποίο ύψος κυμαίνεται αυτή;
  2. Με δεδομένο ότι η στέγη και κατά συνέπεια η ατομική ιδιοκτησία αποτελεί δικαίωμα, με ποιους τρόπους προτίθεται η Επιτροπή να διασφαλίσει την προστασία της από αλλεπάλληλες φοροεισπρακτικές επιδρομές, με τις οποίες το κράτος καθίσταται ουσιαστικά συνιδιοκτήτης στην ακίνητη περιουσία του μέσου έλληνα πολίτη και καθιστά ασύμφορη ακόμα και τη διατήρησή της;

alt

 

 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης