Κώστας Πουπάκης

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017 -

Απάντηση στην εξαθλίωση το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

E-mail Εκτύπωση

 

kp

"Το ελληνικό σύστημα χαρακτηρίζεται από έλλειψη σχεδιασμού και αδυναμίες"
Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου


Άρθρο τoυ Κώστα Πουπάκη στην εφημερίδα Βραδυνή

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα μαζί με την Ουγγαρία που δεν παρέχει, κάποιας έστω μορφής, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στους πολίτες της.

Σε κοινή έκθεση της Επιτροπής και του Συμβουλίου για την κοινωνική ενσωμάτωση, σημειώνεται ότι όλα σχεδόν τα κράτη-μέλη έχουν αναπτύξει μια καθολική πολιτική κοινωνικής πρόνοιας που στοχεύει στην εγγύηση του ελάχιστου εισοδήματος για όλους τους νόμιμους κατοίκους. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, ο θεσμός εφαρμόζεται από τις αρχές της δεκαετίας του 60’, στο Βέλγιο από το ’74, ενώ οι σκανδιναβικές χώρες το έχουν εδώ και δεκαετίες και συνεχώς το εκσυγχρονίζουν. Στην τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που πραγματοποιήθηκε το 2010, αναφέρεται χαρακτηριστικά για τη χώρα μας πως «το ελληνικό σύστημα εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από την έλλειψη σχεδιασμού, διοικητικές και λειτουργικές αδυναμίες και αποσπασματική εφαρμογή των μέτρων. Το σύστημα της κοινωνικής πρόνοιας παραμένει σε μεγάλο βαθμό και σπάνια συνοδεύεται από μέτρα ενεργητικής ένταξης».

 

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Κώστας Πουπάκης, μιλώντας στη «β» για το θέμα, δήλωσε ότι «την ώρα που η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται, η Ελλάδα είναι το μοναδικό κράτος-μέλος της Ευρωζώνης που δεν παρέχει ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, εξαιρώντας για άλλη μια φορά τους πολίτες της από κοινωνικές παροχές, που για τους περισσότερους ευρωπαίους μοιάζουν αυτονόητες». Παράλληλα, σημείωσε ότι «η καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος οφείλει να αποτελέσει τη βάση ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου, που θα λειτουργήσει ως "ανάχωμα" σε φαινόμενα ακραίας φτώχειας και κοινωνικής περιθωριοποίησης όπως οι ‘’νεόπτωχοι’’, οι άστεγοι και τα "συσσίτια"».


Vradini

 

 

 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης