Κώστας Πουπάκης

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017 -

Δήλωση για τα STAGE

E-mail Εκτύπωση

ΔΗΛΩΣΗ
Του Προέδρου της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα, κ. ΚΩΣΤΑ ΠΟΥΠΑΚΗ


 Με την υπογραφή του σημερινού Πρωθυπουργού, κ. Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το 1999 (ΦΕΚ 180/9-9-1999, νόμος 2738/1999) μονιμοποίησε τα stage με «φωτογραφική» διάταξη, παρακάμπτοντας εντελώς τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ.
 Μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ δεν σταμάτησε εκεί…Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, με δεύτερη «φωτογραφική» διάταξη (ΦΕΚ 196/9-9-2000, νόμος 2839/2000) προχώρησε και στη μονιμοποίηση των υπόλοιπων stage τα οποία δεν είχαν συμπεριληφθεί στον προηγούμενο νόμο, καλύπτοντας το σύνολο των πελατειακών και κομματικών του αναγκών.
• Ας σταματήσει λοιπόν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και φυσικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Γ. Πεταλωτής, να ισχυρίζονται ότι «δήθεν» δεν γνωρίζουν τι έγινε «χθες».
• Ας σταματήσουν να ισχυρίζονται ψευδώς ότι τα stage καθιερώθηκαν στο Δημόσιο το 2004 και μετά.
• Ας σταματήσουν να «υπερηφανεύονται» για τις πολιτικά ανήθικες & αντικοινωνικές αποφάσεις τους.
• Ας σταματήσουν να δείχνουν το «κακό πρόσωπο» του ΠΑΣΟΚ, πριν καλά – καλά αναλάβουν τις νέες κυβερνητικές ευθύνες τους.
Εκτός και αν τελικά οι προεκλογικές υποσχέσεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση των μεγάλων συμφερόντων και της διαπλοκής, στην πραγματικότητα υπέκρυπταν την πρόθεση της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου, για πογκρόμ διώξεων σε βάρος ατόμων που προσπαθούν να ζήσουν με 500 ευρώ, το μήνα.

Εμείς οφείλουμε να επισημάνουμε για μια ακόμα αφορά τα εξής:

1. Μονιμοποιήσεις stage -και μάλιστα εκτός ΑΣΕΠ- με «φωτογραφικές» διατάξεις τις οποίες στήριξαν οι πλειοψηφούντες -εντός του κοινοβουλίου- βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έγιναν τόσο το 1999 όσο και το 2000, φέροντας και την υπογραφή του τότε υπουργού και νυν πρωθυπουργού, κ. Γιώργου Παπανδρέου.
2. Τα stage στο δημόσιο τομέα δεν καθιερώθηκαν από το 2004 και μετά, αλλά από το 1997, δηλαδή λίγο μετά τη θεσμοθέτηση αυτών των προγραμμάτων από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
3. Η ενδεχόμενη ελλιπής –ή ακόμη και κακή- διαχείριση από την πλευρά του Κράτους των προγραμμάτων stage , δεν δύναται να μετατρέψει σε «εξιλαστήρια» θύματα αυτούς τους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν ανάγκη ακόμη και για τα 500 ευρώ. Η ανάγκη των συμπολιτών μας για μια θέση εργασίας, ακόμη και με αμοιβές – «ψίχουλα», δεν έχει ούτε πράσινο, ούτε κόκκινο, ούτε μπλε χρώμα.
4. Η απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να πετάξει στο δρόμο περισσότερους από 30.000 συμπολίτες μας, λήφθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση σε κοινωνικό επίπεδο, παρά τις υποσχέσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και του υπουργού Εργασίας, κ. Γ. Λοβέρδου.
Η ΔΑΚΕ ΙΤ και γενικότερα το συνδικαλιστικό κίνημα εδώ και χρόνια απαιτούσαν τα stage,
• να έχουν κανονική ασφάλιση και
• πλήρη εργασιακά δικαιώματα – αντίστοιχα με των υπόλοιπων συναδέλφων τους, στις υπηρεσίες στις οποίες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Όσοι μάλιστα εργάζονται μέσω stage καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες, μέσα από προγράμματα τα οποία υποκρύπτουν σχέσεις εξηρτημένης απασχόλησης, θα έπρεπε να έχουν δικαίωμα σε ένα καλύτερο εργασιακό «αύριο».

Οι απασχολούμενοι με stage δεν απαιτούν ελεημοσύνες αλλά μια δίκαιη κοινωνικά λύση, μετά από διαβούλευση σε κοινωνικό επίπεδο. Καμιά κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να πετά στο δρόμο εργαζομένους και μάλιστα άτομα τα οποία απασχολούνται έως και 10 χρόνια, συνεχόμενα, υπό άθλιες μισθολογικές και εργασιακές συνθήκες.

 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης