Κώστας Πουπάκης

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017 -

Υπεκφυγές του Επιτρόπου Almunia για τη στήριξη της "κοινωνικής" Ευρώπης

E-mail Εκτύπωση

Σε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, που πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση της επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με κεντρικό ομιλητή τον επίτροπο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Joaquin Almunia, παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες της οικονομικής πολιτικής της ΕΕ. 

Ο ευρωβουλευτής Κώστας Πουπάκης, τακτικό μέλος της εν λόγω επιτροπής, σε παρέμβασή του υποστήριξε την επίτευξη της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών, χωρίς μεταρρυθμίσεις που να εντείνουν ή να πολλαπλασιάζουν τις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης στις ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις. Ανέφερε συγκεκριμένα, ότι σε καμία περίπτωση δεν ενδείκνυται μείωση συντάξεων σε μια περίοδο που επιβάλλεται η αυξημένη αγοραστική δύναμη των μεσαίων και χαμηλών εισοδηματικών ομάδων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η περαιτέρω ύφεση της οικονομίας. Εν συνεχεία, τόνισε ότι είναι επιβεβλημένο τα δημόσια οικονομικά, ως σύνθετο μέγεθος, να συνεξετάζονται μέσα στα πλαίσια της ευρύτερης συνολικής οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.

Κλείνοντας την ολιγόλεπτη παρέμβασή του, ο κ. Πουπάκης κάλεσε τον αρμόδιο επίτροπο να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις σχετικά με τo:
"αν προτίθεται να λάβει μέτρα και ποιά η ΕΕ, προκειμένου να ενισχυθούν οι οικονομικά ασθενέστερες κοινωνικά τάξεις, στο πλαίσιο μιας αναθεωρημένης εισοδηματικής πολιτικής για την αναδιανομή του εισοδήματος προς όφελος των χαμηλότερων κοινωνικά και οικονομικά στρωμάτων, ιδιαίτερα στις παρούσες συνθήκες αυξημένης ανεργίας και φτώχειας, αφού οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι είναι οι μόνοι που δεν ευθύνονται για την κρίση και τα όποια ελλείμματα".

Ο κ. Almunia, απαντώντας με υπεκφυγές φαίνεται να θυσιάζει στο βωμό της διασφάλισης της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών το κοινωνικό πρόσωπο της Ευρώπης, υπονοώντας πως, για μια ακόμα φορά, τα μεσαία και χαμηλά κοινωνικά και οικονομικά στρώματα θα επωμιστούν το βάρος της διαδικασίας εξόδου και επανόδου των οικονομιών από την κρίση. Τέλος, σε σύντομη κριτική στα δημόσια οικονομικά των κρατών μελών δεν παρέλειψε να αναφερθεί με ιδιαίτερο σκεπτικισμό στις πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα που, κατά την άποψή του, βρίσκονται στην πλέον δεινή θέση από άποψη βιωσιμότητας δημοσίων οικονομικών.

 

 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης