Κώστας Πουπάκης

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017 -

Παρέμβαση Κ. Πουπάκη σε ανταλλαγή απόψεων με Γ. Στουρνάρα και Γ. Βρούτση στο Ευρωκοινοβούλιο

E-mail Εκτύπωση

 

kp


Παρέμβαση Κ. Πουπάκη

σε ανταλλαγή απόψεων με Γ. Στουρνάρα και Γ. Βρούτση στο Ευρωκοινοβούλιο


Στο πλαίσιο ανταλλαγής απόψεων με τους Υπουργούς Γ. Στουρνάρα και Γ. Βρούτση σε κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Απασχόλησης & Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών & Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ευρωβουλευτής Κ. Πουπάκης έκανε την ακόλουθη παρέμβαση απευθύνοντας συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με την ανάγκη διασφάλισης του κοινωνικού διαλόγου, την αντιμετώπιση της ακρίβειας, καθώς και την καταπολέμηση της ανεργίας και στήριξη της επιχειρηματικότητας μέσω της ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά από την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών:

 

"Έχοντας σαν δεδομένο την ανάγκη λήψης μέτρων και μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα για την αποκατάσταση των δημοσίων οικονομικών,

θεωρώ πως θα έπρεπε να είχε αποτελέσει βασικό «εργαλείο» ο κοινωνικός διάλογος, ο οποίος και είναι κύρια προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Ο ουσιαστικός διάλογος με την κοινωνία και τις παραγωγικές τάξεις είναι καθοριστικός παράγοντας εξασφάλισης της απαραίτητης συναίνεσης και αποδοχής για την επιτυχία των όποιων μεταρρυθμίσεων.

 

Αυτή είναι, άλλωστε, και η ουσία του «Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Κεκτημένου» που οφείλει να διασφαλίζει σε όλους και στους Έλληνες:

  • Μια αξιοπρεπή διαβίωση - χωρίς αστέγους και συσσίτια που πολλαπλασιάζονται
  • Επαρκείς αμοιβές από την εργασία, και όχι βασικό μισθό κάτω από τα όρια της φτώχειας,
  • Ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, που ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη με εξαίρεση τη χώρα μας, με περισσότερα από 500.000 νοικοκυριά να ζουν χωρίς κανένα εισόδημα
  • Την προστασία των καταναλωτών από ολιγοπώλια, μονοπώλια και καρτέλ.

 

Ένα «Ευρωπαϊκό Κεκτημένο» στο σύνολό του και όχι «α λα καρτ».

 

Σε αυτό το πλαίσιο:

  • Σκοπεύετε, έστω και τώρα, μέσα από τους εφαρμοστικούς νόμους να ενεργοποιήσετε ένα ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο στη διαμόρφωση των προωθούμενων πολιτικών;
  • Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε την ακρίβεια που τείνει να γίνει το «Ελληνικό Κεκτημένο», με το 1/3 των Ελλήνων να βρίσκεται στα όρια της ακραία φτώχειας;
  • Πώς σχεδιάζετε να δεσμεύσετε τις Τράπεζες ώστε τα 25 δις € των ανακεφαλαιοποίησεων να καταλήξουν επιτέλους στην πραγματική οικονομία και να δημιουργήσουν σταθερές θέσεις εργασίας, καθώς ήδη η επίσημη ανεργία ξεπερνά το 25% την ώρα που 1 στις 4 ελληνικές επιχειρήσεις κινδυνεύουν με οριστικό κλείσιμο;"

 

 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης