Κώστας Πουπάκης

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017 -

Ανάπτυξη στη βάση του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και όχι «Ευρώπη δύο ταχυτήτων», ζήτησε ο Κ. Πουπάκης σε παρέμβασή του προς τους Επιτρόπους Rehn και Andor

E-mail Εκτύπωση

 

K.Poupakis


Ανάπτυξη στη βάση του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και όχι «Ευρώπη δύο ταχυτήτων», ζήτησε ο Κ. Πουπάκης σε παρέμβασή του προς τους Επιτρόπους Rehn και Andor


Με κεντρικό αίτημα η πολυπόθητη ανάκαμψη να συνδυαστεί με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη θωράκιση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου, ο Ευρωβουλευτής Κ. Πουπάκης απηύθυνε σχετικό ερώτημα προς τους κ.κ. Oli Rehn, Αντιπρόεδρο και Επίτροπο Οικονομικών & Νομισματικών Υποθέσεων και Lazlo Andor, Επίτροπο Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων & Κοινωνικής Ένταξης.

Σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Απασχόλησης & Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών & Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 28.11.2012 στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων αναφορικά με τον «Οικονομικό διάλογο για την Ετήσια Έρευνα Ανάπτυξης», ο Έλληνας Ευρωβουλευτής επισημαίνοντας ότι το «αναπτυξιακό στοίχημα» πρέπει να κερδηθεί έτσι ώστε να μην καταλήξει οριστικά σε «αναπτυξιακό πρόβλημα», έκανε την ακόλουθη παρέμβαση:

"Το θέμα της ανάπτυξης αποτελεί κορυφαίο ζήτημα, γιατί συνδέεται άμεσα τόσο με την προοπτική της ενωμένης Ευρώπης, όσο και με την επιβίωση πλέον των κοινωνιών της.

Όταν, μάλιστα, σε ορισμένα κράτη-μέλη με σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η Ελλάδα, η ανταγωνιστικότητα αναζητήθηκε σχεδόν αποκλειστικά μέσα από τη συρρίκνωση του εργασιακού κόστους και την περικοπή κοινωνικών δικαιωμάτων, ανακυκλώνοντας έτσι ύφεση και ανεργία με επώδυνες κοινωνικές επιπτώσεις.

Ποιοί, λοιπόν, μπορούν να είναι οι βασικοί άξονες του νέου αναπτυξιακού σχεδίου ώστε η Ένωση να επιστρέψει στην ανάπτυξη χωρίς να υπονομεύεται η κοινωνική της διάσταση, αλλά και να προσελκύονται επενδύσεις χωρίς να δημιουργείται μια «Ευρώπη δυο ή και περισσότερων ταχυτήτων»;"

Στην απάντησή του, μεταξύ άλλων, ο Επίτροπος κ. Andor, αφού χαρακτήρισε την Ελλάδα ως «δύσκολη περίπτωση», διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, τους κοινωνικούς εταίρους, καθώς και τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) προκειμένου να διασφαλιστεί ότι γίνεται σεβαστό το Κοινοτικό Κεκτημένο και προάγεται ο κοινωνικός διάλογος στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων.

 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης