Κώστας Πουπάκης

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017 -

Ανακοίνωση της ΔΑΚΕ ΙΤ για τα stage.

E-mail Εκτύπωση

 Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά τη συνάντηση με τη ΓΣΕΕ του νέου Υπουργού Εργασίας όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε και το θέμα των STAGE και λίγο μετά την ενημέρωση του απ΄ το Δ.Σ. του ΟΑΕΔ πήγε περίπατο η αξιοπιστία του για διάλογο, δημόσια διαβούλευση, πρόταση κοινωνικών εταίρων και λύση.
Ενώ μάλιστα ο ίδιος ο Υπουργός επικαλούμενος και την Νομική του κατάρτιση εξέφρασε προβληματισμό για όσους είχαν ήδη 24μηνη ή ανανεούμενη σύμβαση, η Κυβέρνηση ακούγοντας προφανώς τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ, μέσω άλλου Υπουργού, πήρε απόφαση!!!
Η αιφνίδια αυτή απόφαση της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να πετάξει μέσα σε μια νύκτα στο δρόμο περισσότερους από 30.000 ανθρώπους, οι οποίοι -όντας «πολιτικοί όμηροι»- καλύπτουν εδώ και χρόνια πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε καίριες θέσεις του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, μέσα από προγράμματα Stage, αποτελεί πράξη «πολιτικής ανανδρίας» και επιβολής μέτρων στρατιωτικού χαρακτήρα στη βάση του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».
Η μέρα αυτή θυμίζει στους παλιούς τις ημέρες ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80, όταν πετούσαν έξω από τα παράθυρα όσους δεν είχαν ταυτότητα από την πράσινη κλαδική, και στους νέους ότι βρίσκεται στο απόλυτο κενό κάθε ελπίδα που πιθανώς να είχαν για τη δημιουργία ενός Κράτους Δικαίου.
Η απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ έρχεται μέσα σε μόλις λίγα εικοσιτετράωρα από τις τελευταίες εθνικές εκλογές να επιβεβαιώσει πλήρως όσους εξέφραζαν το φόβο ότι την αμέσως επόμενη ημέρα θα ακολουθούσαν διώξεις βάσει «πολιτικών κριτηρίων». Και μάλιστα, μέσα από τερατώδη ψέματα κυβερνητικών στελεχών οι οποίοι επιχειρούν –ανεπιτυχώς- να συγκαλύψουν το πογκρόμ των κομματικών τους, στυγνών, εκκαθαρίσεων, σε βάρος ατόμων που δουλεύουν έως και 10 συνεχόμενα χρόνια για 400 και 500 ευρώ το μήνα, χωρίς ασφάλιση.
Μπροστά λοιπόν στα τερατώδη ψέματα τα οποία ακούστηκαν σε βάρος πολιτών οι οποίοι έπεσαν στα «γρανάζια του ρουσφετολογικού κράτος» και έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης τόσο από κομματικά γραφεία, όσο και από τις υπηρεσίες στις οποίες τοποθετήθηκαν, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καλείται να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:
1) Είναι αλήθεια ότι τα Stage ξεκίνησαν το 1996, επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, και μάλιστα στην αρχή δεν είχαν ασφάλιση ούτε για τον κλάδο Υγείας;
2) Είναι αλήθεια ότι τα Stage ξεκίνησαν να εφαρμόζονται στον δημόσιο τομέα από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ μετά το 1996;
3) Είναι αλήθεια ότι από το 1996 μέχρι και πριν τις εκλογές του 2004 έγιναν χιλιάδες τοποθετήσεις σε προγράμματα Stage, χωρίς μάλιστα ο ΟΑΕΔ να έχει καμιά δυνατότητα αξιόπιστου μηχανογραφικού ελέγχου για τις περιπτώσεις των ατόμων τα οποία -παράλληλα με τα Stage- είχαν και κανονικές δουλειές, με πλήρης μισθούς και ένσημα; (ζητάμε από τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας να δώσει άμεσα στην δημοσιότητα τον αριθμό των ατόμων που τοποθετήθηκαν σε προγράμματα Stage το χρονικό διάστημα 1996 μέχρι και σήμερα, με ημερομηνίες έναρξης των προγραμμάτων, ανανέωσης και τους φορείς υλοποίησης αυτών).
4) Είναι αλήθεια ότι χιλιάδες «συμβάσεις» Stage ανανεώθηκαν μέσα στο χρονικό διάστημα 1996 – 2004; Κι αν πράγματι ανανεώθηκαν πώς σήμερα κάποιοι από το ΠΑΣΟΚ τις ανακαλύπτουν ως «παράνομες» ;
5) Είναι αλήθεια ότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες άτομα τα οποία ξεκίνησαν να απασχολούνται με συμβάσεις Stage, οι οποίοι ανανεώνονταν διαρκώς, από το 1999;
6) Eίναι αλήθεια ότι οι ανανεώσεις των συμβάσεων Stage μέχρι και σήμερα (πάντως και μέχρι την έναρξη της προεκλογικής περιόδου) έγιναν με ομόφωνες αποφάσεις των φορέων που συμμετείχαν στα Δ.Σ. του ΟΑΕΔ και του ΛΑΕΚ (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ,ΓΣΕΒΕ,ΕΣΕΕ);
Τα συγκεκριμένα ερωτήματα, ρητορικού χαρακτήρα, έχουν ήδη πάρει τις απαντήσεις τους.
Και είναι όλες θετικές.

Γεγονός το οποίο καθιστά δεδομένο ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να έχει προηγηθεί η οποιαδήποτε διαβούλευση με τα συνδικάτα και τους κοινωνικούς εταίρους, θεωρώντας ότι τα άτομα που είναι στα προγράμματα Stage είναι «μπλε», εφαρμόζει μεθοδεύσεις δεκαετίας ’80 και χωρίζει την Ελλάδα στα δύο. Μετρά την ανάγκη ακόμη και για 500 ευρώ, με βάση το βαθμό «πασοκοφροσύνης».
Θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί δείγμα πολιτικής απολυταρχίας. Η καθεστωτική παύση τόσο των «συμβάσεων» Stage οι οποίες ξεκίνησαν από το 1999 και μετά, όσο και αυτών οι οποίες δημιουργήθηκαν τον τελευταίο καιρό, δημιουργεί την εικόνα ενός Κράτους – «τιμωρού» της ανθρώπινης ανάγκης για εργασία και αμοιβή.
Τα προγράμματα αυτά βεβαίως και αποτελούν προγράμματα εργασιακής εμπειρίας. Πρέπει αυτή εργασιακή εμπειρία να αποτελεί στοιχείο μοριοδότησης για όλους(ιδιωτικού και δημόσιου τομέα).Παράλληλα όμως πρέπει να απαντηθεί ευκρινώς και από τους φορείς που συμμετείχαν στην υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων, αν οι εργαζόμενοι αυτοί κάλυπταν και συνεχίζουν να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Τα Stage απαιτούν λύση, αλλά η λύση δεν είναι να πεταχτούν στο δρόμο άνθρωποι οι οποίοι δουλεύουν με Stage έως και 10 χρόνια. Ούτε λύση θα είναι στις πλάτες αυτών των εργαζομένων να πλουτίσουν δικηγορικά γραφεία ή να σπεκουλάρουν διάφοροι «δήθεν» γνήσιοι εκφραστές της εργατικής τάξης. Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει πίσω αυτή την απόφαση και να προχωρήσει άμεσα σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.
Τέλος, θεωρούμε απαράδεκτη τη στάση και τις δηλώσεις του Προέδρου της ΓΣΕΕ οι οποίες μάλιστα όχι μόνο έρχονται σε αντίθεση με το ρόλο και τις θέσεις του Συνδικαλιστικού Κινήματος, αλλά και στη σημερινή Ολομέλεια της Διοίκησης ήταν μειοψηφικές.

 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης