Κώστας Πουπάκης

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017 -

Απαιτείται η θεσμοθέτηση μιας ουσιαστικής συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων στη νέα στρατηγική της Λισαβόνας 2010-2020

E-mail Εκτύπωση

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη Στρατηγική της Λισαβόνας 2020 βάσει δύο μελετών με θέμα "Η Στρατηγική της Λισαβόνας 2000 - 2010" και "Συνεργασία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της κοινωνικής ένταξης".
Ο ευρωβουλευτής Κωνσταντίνος Πουπάκης σε παρέμβαση, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Στρατηγικής της Λισαβόνας 2000 - 2010, επεσήμανε την αναγκαιότητα να θεσμοθετηθεί η ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στον επαναπροσδιορισμό και την υλοποίηση της Στρατηγικής μέχρι το 2020.
Παρουσία εκπροσώπων των Ευρωπαϊκών Κοινωνικών Εταίρων, Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, Επιχειρηματικών οργανώσεων και μη κυβερνητικών Οργανισμών, ο κ. Πουπάκης υπογράμμισε:
"Σε μια περίοδο, που τα ποσοστά ανεργίας είναι ιδιαίτερα αυξημένα και ένα μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας διαβιεί κάτω από το όριο της φτώχειας, εμφανίζεται μια ανησυχητική δυστοκία στη δημιουργία νέων και ποιοτικών θέσεων απασχόλησης με κίνδυνο την εξέλιξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης σε κοινωνική. Η αποφυγή μιας ενδεχόμενης απορρύθμισης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου, απαιτεί τη δημιουργία ενός νέου, πλέον, θεσμικού πλαισίου συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων και της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών τόσο στην κατάρτιση ενός νέου ευρωπαϊκού κοινωνικού προγράμματος, όσο και στη διαμόρφωση των επιμέρους εθνικών σχεδίων δράσης και των εθνικών προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων"
Επιπλέον, ο κ. Πουπάκης υπογράμμισε ότι η κατάρτιση των σχεδίων δράσης και των προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων, θα πρέπει να γίνεται με συνθήκες διαφάνειας, ευρείας διαβούλευσης και κοινωνικού διαλόγου μεταξύ των εθνικών κυβερνήσεων και των κοινωνικών εταίρων με σκοπό την εξασφάλιση της καλύτερης εφαρμογής και της μέγιστης δυνατής αποτελεσματικότητας.
Καταλήγοντας, πρότεινε την επανεξέταση και βελτίωση της ανοικτής μεθόδου συντονισμού στη βάση της ενδυνάμωσης της κοινωνικής συνοχής, της άμβλυνσης των οικονομικών ανισοτήτων, της καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού και της δημιουργίας ίσων ευκαιριών για όλους τους ευρωπαίους πολίτες.

 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης