Κώστας Πουπάκης

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017 -

Κομισιόν: Επενδύσεις σε κοινωνικές κατοικίες και υπηρεσίες προς τους αστέγους μέσω διαθέσιμων Ευρωπαϊκών Κονδυλίων - Aπάντηση σε σχετική ερώτηση του Κ. Πουπάκη

E-mail Εκτύπωση

koinonikes


Κομισιόν: Επενδύσεις σε κοινωνικές κατοικίες και υπηρεσίες προς τους αστέγους μέσω διαθέσιμων Ευρωπαϊκών Κονδυλίων,

 

απάντηση σε σχετική ερώτηση του Κ. Πουπάκη


"Τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ μπορούν να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις σε κοινωνικές κατοικίες για περιθωριοποιημένες πληθυσμιακές ομάδες, υπηρεσίες για τους αστέγους, προγράμματα αποϊδρυματοποίησης και επανένταξης", υπογραμμίζει ο Επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης κ. Λάζλο Άντορ απαντώντας σε γραπτή ερώτηση του Ευρωβουλευτή Κ. Πουπάκη αναφορικά με το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η κοινωνική στέγαση στην αντιμετώπιση των φαινομένων ακραίας φτώχειας που μαστίζουν την Ένωση με επίκεντρο τους λαούς του ευρωπαϊκού Νότου.

 

Περίπου 116 εκατ. Ευρωπαίοι πολίτες βρίσκονται στο κοινωνικό περιθώριο με τα 40 εκατ. να υποφέρουν από υλική υστέρηση, όταν οι άστεγοι ξεπερνούν τα 4 εκατ. σε επίπεδο Ε.Ε. διαμορφώνοντας συνθήκες βαθιάς κοινωνικής κρίσης.

 

Ο Επίτροπος Άντορ αφού επισήμανε ότι τα κράτη μέλη έχουν την κύρια αρμοδιότητα για την εφαρμογή της στεγαστικής πολιτικής, τόνισε ότι η Επιτροπή παρέχει σχετική υποστήριξη σε αυτά μέσω της γενικής στρατηγικής για την κοινωνική ένταξη αναφέροντας συγκεκριμένα: "Στο επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο προτείνεται να αφιερωθεί το 20% της χρηματοδότησης του ΕΚΤ στην κοινωνική ένταξη, μεταξύ άλλων στην πολιτική αντιμετώπισης του προβλήματος των αστέγων, ενώ στις προτεραιότητες που προτείνονται για χρηματοδότηση του ΕΤΠΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) μετά το 2014 συμπεριλαμβάνονται ολοκληρωμένες στεγαστικές επενδύσεις."

 

Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δε διαθέτει δίκτυο κοινωνικής στέγασης, ενώ απαιτήθηκε και η κατάργηση της υπάρχουσας δομής επιδότησης της κοινωνικής κατοικίας (ΟΕΚ), ο Κ. Πουπάκης δήλωσε:

 

“Η έλλειψη στέγης αποτελεί μια από τις πιο ακραίες μορφές υλικής υστέρησης που εξαπλώνεται με ιδιαίτερα ανησυχητικούς ρυθμούς στη χώρα μας. Η «νέα γενιά» των Ελλήνων αστέγων -υπερβαίνουν πλέον κατά πολύ τις 20 χιλιάδες- είναι οι νοικοκυραίοι του χθες, οι οποίοι βιώνουν με τον πιο σκληρό και επώδυνο τρόπο τις επιπτώσεις της ανθρωπιστικής κρίσης που πλήττει την ελληνική κοινωνία. Οι κοινωνικές επενδύσεις για στεγαστικές δράσεις, προσφέρουν μια αναπτυξιακή υπέρβαση των κοινωνικών αδιεξόδων, αφού παράλληλα με την παροχή κατοικίας σε συμπολίτες μας που έχουν πραγματική ανάγκη, συμβάλλουν στην ανάκαμψη της παραγωγικής δραστηριότητας και της απασχόλησης σε σημαντικούς κλάδους, όπως αυτός της οικοδομής. Έχουμε καθήκον και υποχρέωση να «χτίσουμε» ένα καλύτερο αύριο εκμεταλλευόμενοι στο ακέραιο κάθε ευρωπαϊκή ευκαιρία και έκφανση της κοινοτικής αλληλεγγύης, απορροφώντας μέχρι και το «τελευταίο ευρώ» της χρηματοδότησης των Διαρθρωτικών Ταμείων. Η οικονομία και η κοινωνία είναι αλληλένδετες και μόνο μέσα από το συνδυασμό τους δημιουργούνται παρεμβάσεις με προστιθέμενη αξία για την ουσιαστική απεξάρτηση από τις μονοδιάστατες πολιτικές λιτότητας. Σε καμία περίπτωση, άλλωστε, το ευρωπαϊκό παρόν και μέλλον της Ελλάδας δεν περνά μέσα από «δρόμους» που στις γωνιές τους κοιμούνται συνάνθρωποί μας.”

 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης