Κώστας Πουπάκης

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017 -

“Καταδίκη” της Τρόικας με ψήφισμα-κόλαφο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σημαντική παρέμβαση με σειρά τροπολογιών

E-mail Εκτύπωση

 

kp

Κ.Πουπάκης: “Καταδίκη” της Τρόικας με ψήφισμα-κόλαφο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

σημαντική παρέμβαση με σειρά τροπολογιών

 

Στηλιτεύοντας την παντελή παράβλεψη των κοινωνικών επιπτώσεων αλλά και την ουσιαστική παράκαμψη των κοινωνικών εταίρων κατά την κατάρτιση και υλοποίηση των Προγραμμάτων Δημοσιονομικής Προσαρμογής, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία, στο πλαίσιο των εργασιών της Ολομέλειας, Έκθεση Πρωτοβουλίας σχετικά με τις πτυχές της απασχόλησης και τις κοινωνικές πτυχές του ρόλου και των εργασιών της Τρόικας στις 4 χώρες της ζώνης του Ευρώ.

 

Στο Ψήφισμα «κόλαφο» για την Τρόικα που αμφισβητεί ευθέως τη δημοκρατική και κοινωνική της νομιμοποίηση γίνεται εκτενής αναφορά στις δραματικές κοινωνικές και ανθρωπιστικές προεκτάσεις της μονοδιάστατης προσήλωσης στις πολιτικές ακραίας λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης ενώ εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητά τους με την «ανακύκλωση» της ύφεσης να «στραγγαλίζει» την πραγματική οικονομία και την απασχόληση διευρύνοντας τις εισοδηματικές και περιφερειακές ανισότητες. Οι Ευρωβουλευτές, στο πλαίσιο της Έκθεσης, καταδικάζουν απερίφραστα οποιαδήποτε «λύση» εκτός κοινοτικής μεθόδου.

 

Στην κατάρτιση του τελικού κειμένου συμμετείχε με σειρά τροπολογιών ο Ευρωβουλευτής Κ. Πουπάκης στην κατεύθυνση της έγγραφης αναγνώρισης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των εσφαλμένων δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών αλλά και της ενδυνάμωσης της κοινωνικής διάστασης στη διαδικασία (επανα)διαπραγμάτευσης για την αναγκαία αναπροσαρμογή των Προγραμμάτων. Ταυτόχρονα, επισημαίνοντας τις δυσβάσταχτες θυσίες του Ελλήνων πολιτών και τη δεινή κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας, έκανε έκκληση να δοθεί προτεραιότητα στον ανθρώπινο παράγοντα έναντι των αριθμητικών εξισώσεων καλώντας τα όποια δημοσιονομικά οφέλη να «εξαργυρωθούν» για την ανακούφιση της μεσαίας τάξης, τη στήριξη των ευάλωτων-ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, καθώς και για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας. Πιο συγκεκριμένα μεταξύ άλλων, ζήτησε την ανάληψη δράσεων για:

  • την αντιμετώπιση του προβλήματος των ανασφάλιστων συμπολιτών μας και των οικογενειών τους που βρίσκονται αποκλεισμένοι από το Εθνικό Σύστημα Υγείας,
  • την αποκατάσταση του κράτους πρόνοιας ως κοινωνικό και οικονομικό σταθεροποιητή,
  • την ενδυνάμωση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αλλά και την πλήρη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων προς αυτή την κατεύθυνση,
  • την αποκατάσταση του κοινωνικού διαλόγου σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές της Ε.Ε. καθώς και την ενίσχυση της ποιοτικής και επαρκώς αμειβόμενης απασχόλησης ως βασικό μοχλό οικονομικής ανάκαμψης αλλά και
  • τη διαφύλαξη της επάρκειας και βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού Συστήματος

 

“Η Τρόικα είναι μια εξωθεσμική δομή που η δράση της ταυτίστηκε με την αποδόμηση της κοινωνικής Ευρώπης. Σε μια χρονική στιγμή που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει με εμφατικό τρόπο τις μεθόδους της, οι Δανειστές εξακολουθούν να στέλνουν ανάλγητα «τελεσίγραφα» παρεμβαίνοντας ακόμη και στο ευαίσθητο ζήτημα του κοινωνικού μερίσματος από το Πρωτογενές Πλεόνασμα που επιτεύχθηκε με δυσβάσταχτες θυσίες των Ελλήνων Πολιτών ή απαιτώντας νέα μέτρα περιορισμού συλλογικών δικαιωμάτων που δεν συνάδουν με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο. Είναι σαφές ότι το μέλλον μιας ισχυρής και ευημερούσας Ε.Ε. προϋποθέτει το οριστικό «τέλος» της Τρόικας”, δήλωσε σχετικά ο Κ. Πουπάκης.

 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης