Κώστας Πουπάκης

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017 -

15 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή με έναν στους τρεις Έλληνες κάτω από το όριο της φτώχιας!

E-mail Εκτύπωση

 

katanalotis

15 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή
με έναν στους τρεις Έλληνες κάτω από το όριο της φτώχιας!

Ακρίβεια, υπερχρέωση, πλειστηριασμοί, καρτέλ, φόροι και λουκέτα απομυζούν το ελληνικό εισόδημα και αποκλείουν όλο και περισσότερους από την αξιοπρεπή διαβίωση


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, ο ευρωβουλευτής Κ. Πουπάκης, μέλος της επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς & Προστασίας Καταναλωτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η συζήτηση που διεξάγεται αυτό το διάστημα στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και αφορά στην ενίσχυση των δικαιωμάτων και την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας για τους καταναλωτές από αθέμιτες και παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές απέχει πολύ από την ελληνική πραγματικότητα.

Στην Ελλάδα της ακραίας λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης από τις κατά κοινή ευρωπαϊκή ομολογία καταστροφικές τροικανές μεθόδους, οι καταναλωτές πασχίζουν μάταια να συγκρατήσουν ένα επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης για αυτούς και τις οικογένειές τους. Μάταια γιατί:

  • Τα επίπεδα φτώχειας αντί να παρουσιάζουν σημεία έστω και στοιχειώδους ανάκαμψης, αυξάνονται σταθερά μαζί με τον αριθμό των συμπολιτών μας που μένουν χωρίς στέγη ή προσφεύγουν στα συσσίτια.
  • Οι αλλεπάλληλες φοροεισπρακτικές «επιδρομές» έχουν εξανεμίσει το οικογενειακό εισόδημα με την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων να παραμένει ουραγός στην ευρωζώνη κι ένα σκαλί παραπάνω μόνο από χώρες όπως Λιθουανία, Εσθονία, Πολωνία, Ουγγαρία, Λετονία, Κροατία, Ρουμανία και Βουλγαρία στην Ευρώπη των «28».
  • Οι χιλιάδες υπερχρεωμένοι δανειολήπτες ζουν κάθε χρόνο με τον εφιάλτη της καταληκτικής ημερομηνίας άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών.
  • Τα αγαθά ευρείας λαϊκής κατανάλωσης όπως το γάλα αυξάνουν τις τιμές τους την ώρα που οι μισθοί είναι μειωμένοι κατά 30%. Αντί για αποκλιμάκωση τιμών τουλάχιστον στα είδη πρώτης ανάγκης και πάταξη της αδιαφανούς δράσης ολιγοπωλίων, μονοπωλίων και καρτέλ που έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα, επιχειρήθηκε να δοθεί λύση με τα ληγμένα!

Η σημερινή Ημέρα του Καταναλωτή ακόμη μια φορά θα γίνει αφορμή για βαρύγδουπες ανακοινώσεις. Όποιος θέλει όμως να τιμήσει τον έλληνα καταναλωτή οφείλει να του διασφαλίσει ένα μίνιμουμ δίχτυ ασφαλείας, πρόσβαση στα στοιχειώδη αγαθά γι’ αυτόν και την οικογένειά του, ελάχιστο απόθεμα αξιοπρέπειας. Και όλα αυτά με απλά, λογικά και εφικτά μέτρα κατά το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η μείωση του ΦΠΑ, η βιώσιμη διευθέτηση των δανειακών υποχρεώσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών χωρίς τον «εφιάλτη» του πλειστηριασμού, η εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά για στρεβλώσεις, η διαφάνεια, η πάταξη των κερδοσκόπων και μεσαζόντων, η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης του νοικοκυριού.»

 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης