Κώστας Πουπάκης

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017 -

Παρέμβαση του Ευρωβουλευτή Κ. Πουπάκη στην παρουσίαση έκθεσης του ΟΟΣΑ με θέμα «Αντιμετώπιση της κρίσης στον τομέα της απασχόλησης»

E-mail Εκτύπωση

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των συμπερασμάτων του ΟΟΣΑ σχετικά με την κρίση στον τομέα της Απασχόλησης και την αντιμετώπιση της από την κα Martine Durand, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια Απασχόλησης, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του εν λόγω οργανισμού.

Η κα Durand αναφέρθηκε στα ανησυχητικά ποσοστά ανεργίας, τα μεγαλύτερα στη μεταπολεμική Ευρώπη, καθώς επίσης και στην προβλεπόμενη περαιτέρω αύξησή της μέσα στο 2010. Τόνισε την ανάγκη υιοθέτησης πολιτικών απασχόλησης και κοινωνικών μέτρων προστασίας για παροχή άμεσων λύσεων αλλά στο σκεπτικό μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής.

Ο Ευρωβουλευτής Κ. Πουπάκης, σχολιάζοντας τη σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ χαρακτήρισε ως επιτακτική την ανάγκη αντιμετώπισης του ελλείμματος απασχόλησης και απασχολησιμότητας με συνδυασμένες κινήσεις τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Υπογραμμίζοντας την ύπαρξη έντονων διαφοροποιήσεων μεταξύ των κρατών - μελών τόσο στις συσχετίσεις των μακροοικονομικών μεγεθών και της απασχόλησης όσο και στα επιμέρους χαρακτηριστικά της οικονομικής κρίσης. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου σε αντίθεση με τις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ, δε φαίνεται να προκύπτει στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου και της ανεργίας. Αντίθετα, όπως αναφέρει στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής, διαπιστώνεται σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στον κλάδο των κατασκευών και στην απασχόληση.

"Απαιτούνται στοχευμένες ενεργητικές πολιτικές για την ενίσχυση της απασχόλησης, στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων που θέτει η Στρατηγική της Λισαβόνας για τα εθνικά σχέδια δράσης, όπως επιμόρφωση και επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού και των ανέργων και ουσιαστική ένταξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων στην αγορά εργασίας, με διευρυμένη τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων τόσο στο σχεδιασμό και την υλοποίηση όσο και στην αξιολόγησή τους", επεσήμανε ο κ. Πουπάκης. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του απηύθυνε ερωτήματα σχετικά με τις προτεινόμενες πολιτικές τόσο για την αποτελεσματική ενσωμάτωση των νομίμων μεταναστών στην αγορά εργασίας, όσο και των γυναικών, στη λογική της ευρύτερης στρατηγικής διασφάλισης της βιωσιμότητας των κοινωνικών ταμείων και της αντιμετώπισης της γήρανσης του πληθυσμού.

Παρατηρήσεις
 

 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης