Κώστας Πουπάκης

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017 -

Προστασία ασφαλισμένων-καταναλωτών και εργαζομένων από την αναστολή λειτουργίας ασφαλιστικών εταιρειών

E-mail Εκτύπωση

Με αφορμή τις δυσάρεστες εξελίξεις στον ασφαλιστικό κλάδο, που έχουν ως αποτέλεσμα χιλιάδες ασφαλισμένοι να μένουν εκτεθειμένοι χωρίς ασφαλιστική κάλυψη και με τις επενδύσεις ετών να κινδυνεύουν να χαθούν, καθώς επίσης και εκατοντάδες εργαζόμενοι να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο της ανεργίας, o Ευρωβουλευτής κ. Κώστας Πουπάκης κατέθεσε γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με θέμα την προστασία καταναλωτών-ασφαλισμένων και εργαζομένων από περιπτώσεις αναστολής λειτουργίας ασφαλιστικών εταιρειών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η έλλειψη οποιουδήποτε πλαισίου προστασίας τόσο των ασφαλισμένων, όσο και των εργαζομένων κατά την πρόσφατη χρεοκοπία του ασφαλιστικού Ομίλου “ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ”, η οποία δημιούργησε σοβαρό κοινωνικό έλλειμμα.

Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής ζήτησε από την Επιτροπή:
• συγκεκριμένες κατευθύνσεις όσον αφορά τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων – καταναλωτών σε τέτοιου είδους περιστατικά, καθώς και
• μέτρα για την προστασία των καταναλωτών σχετικά με τα «υψηλού ρίσκου» επενδυτικά προγράμματα εγγυημένων αποδόσεων.

Επιπλέον, δεδομένου ότι οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες εισέρχονται σε μία περίοδο σημαντικών αλλαγών ενόψει της εφαρμογής της νέας Οδηγίας για τη φερεγγυότητα των ασφαλιστικών εταιρειών, SOLVENCY II, ο κ. Πουπάκης κάλεσε την Επιτροπή να επεξεργασθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ομαλής μετάβασης στο νέο καθεστώς ώστε να διασφαλιστεί η επιβίωση τέτοιου είδους εταιρειών.

Τέλος, ο κ. Πουπάκης δήλωσε σχετικά ότι: "Η αγορά των ασφαλιστικών εταιρειών παρουσιάζει αρρυθμίες που έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα και λόγω της κρίσης. Σε αυτό πλαίσιο, με συνεχείς παρεμβάσεις μας στο ευρωκοινοβούλιο έχουμε ως στόχο την εξομάλυνση κοινωνικών στρεβλώσεων, με ενδεικτικό παράδειγμα την κατάρρευση του ομίλου "ΑΣΠΙΣ Πρόνοια", την πρόληψη κλυδωνισμών στην ασφαλιστική αγορά και την προστασία των καταναλωτών και εργαζόμενων από κάθε μορφή καταπάτησης των δικαιωμάτων τους και επιβάρυνσης των εισοδημάτων τους".

 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης