Κώστας Πουπάκης

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017 -

ΔΗΛΩΣΗ για τα εξαγγελθέντα μέτρα από τον Πρωθυπουργό κ. Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ του ΚΩΣΤΑ ΠΟΥΠΑΚΗ Προέδρου ΔΑΚΕ ΙΤ-Ευρωβουλευτή

E-mail Εκτύπωση

Για την οικονομική κατάσταση της Χώρας οι πολιτικές ευθύνες είναι μεγάλες & διαχρονικές, το ξέρει ο Ελληνικός λαός & ας προσπαθεί ο Πρωθυπουργός να αποποιηθεί ή να αποκρύψει τις δικές του-& του κόμματος που επί μια 20ετία βρισκόταν στην διακυβέρνηση της Χώρας. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων σήμερα που θέτουν τη χώρα μπροστά στο ενδεχόμενο απώλειας των βασικότερων από τα κυριαρχικά της δικαιώματα απαιτεί τη μέγιστη υπευθυνότητα, ενότητα, & όχι βέβαια τις διχαστικές πολιτικές και πρακτικές που εφαρμόζονται, υπονομεύοντας έτσι μια κοινή προσπάθεια που χρειάζεται από όλους. Αφού πρέπει να κατορθώσει η Ελλάδα να σταθεί ξανά όρθια οικονομικά, βάζοντας στο περιθώριο τις εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων «Κασσάνδρες» που λειτουργούν προς όφελος των διεθνών κερδοσκοπικών συμφερόντων.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι τα βάρη πρέπει να πέσουν και πάλι στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Οι μη έχοντες έχουν ήδη δώσει ότι είχαν και δεν είχαν. Ήταν οι μόνοι μέχρι σήμερα νόμιμοι και μόνιμοι χρηματοδότες του κρατικού Προϋπολογισμού. Ο νέος «οικονομικός στραγγαλισμός» των μη εχόντων μπορεί να αποτελέσει τη θρυαλλίδα που θα οδηγήσει σε πρωτοφανή κοινωνική έκρηξη με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Όλοι δεχόμαστε ότι πρέπει να ξαναβρεί η χώρα μας τη χαμένη της αξιοπρέπεια. Είναι αναγκαία η λήψη μέτρων για όσους φοροδιέφευγαν αλλά & που θα επιβάλλουν σε όλους όσους μέχρι σήμερα είχαν υπερκέρδη να δώσουν ένα ποσοστό πίσω για το συνολικό καλό της Ελληνικής κοινωνίας.

Όμως, σε καμιά περίπτωση:
• Δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό ότι θα υποστούν «οικονομικό ακρωτηριασμό» οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, όταν μάλιστα η κάθε οικογένεια συντηρεί ήδη έναν, δύο ή & περισσότερους ανέργους.
• Δεν μπορεί επειδή το προτείνουν ορισμένοι από τους Ευρωπαίους εταίρους μας & το αποδέχεται χωρίς δεύτερη κουβέντα η Κυβέρνηση-αναζητώντας εύκολες λύσεις, να γίνει αποδεκτή η αύξηση των έμμεσων φόρων όταν γνωρίζουμε ότι πλήττει κύρια τα χαμηλά και μόνο εισοδήματα-αφού «όσοι έχουν» έτσι & αλλιώς θα μπορούν και να πληρώσουν.
• Δεν μπορεί με τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις τιμών καυσίμων αλλά και διοδίων να γίνεται η οδήγηση ένα «σπορ πολυτελείας» για τους μη έχοντες.
• Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η αύξηση του ΦΠΑ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Η απόφαση αυτή θα «μουδιάσει» την αγορά και οι όποιοι κακοπληρωτές του Δημοσίου, όπως μέχρι σήμερα δεν απέδιδαν το ΦΠΑ-ενώ το είχαν εισπράξει, έτσι θα κάνουν και από αύριο. Οι χαμένοι θα είναι και πάλι οι γνωστοί – άγνωστοι μεροκαματιάρηδες. Οι εργαζόμενοι και οι οικογενειάρχες που κάθε χρόνο πληρώνουν τα σπασμένα άλλων.
• Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το «πάγωμα» σε μισθούς & συντάξεις, υπό τη μορφή μάλιστα τρομοκρατίας, αφού η κυβέρνηση εκβιάζει ωμά λέγοντας «ή δέχεστε να μην πάρετε ούτε μισό ευρώ για φέτος ή σας κόβω τις συντάξεις» ξεχνώντας ότι η απρόσκοπτη καταβολή τους αποτελεί συνταγματική υποχρέωση.
• Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η περικοπή επιδομάτων αδείας-εορτών (μια από την πίσω πόρτα κατάργηση του 14ου μισθού), όπου παράλληλα & με την περικοπή επιδομάτων μειώνονται δραματικά έτσι τα εισοδήματα των δημόσιων υπαλλήλων-όταν είναι γνωστό ότι όλα αυτά αποτελούν μέρος του μισθού τους που ήδη είναι πολύ κάτω από το μέσο όρο των μισθών της ευρωζώνης.
• Δεν μπορεί να λειτουργούν «κλείνοντας το μάτι» και στους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι, έτσι και αλλιώς έχουν ήδη καταργήσει κάθε νόμο, έχουν συρρικνώσει τα εργασιακά δικαιώματα-με τις ευελιξίες, τις αμοιβές και τις συλλογικές συμβάσεις με την μείωση ημερών-ωρών απασχόλησης-αμοιβών, υπό την άμεση ή έμμεση πάντα απειλή της απόλυσης. Βαδίζοντας στο «τέλος εποχής» των εργασιακών δικαιωμάτων.
• Δεν μπορεί ξαφνικά να βγάζουν τα λαϊκά στρώματα εκτός οικογενειακού προγραμματισμού με πάγωμα ή συρρίκνωση των εισοδημάτων, να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν σε δάνεια-πιστωτικές κάρτες, στις ανεξέλεγκτες αυξήσεις τιμών ειδών πρώτης ανάγκης & οι κερδοσκόποι να λυμαίνονται ανεξέλεγκτα την αγορά, χωρίς μέριμνα-έλεγχο εκ μέρους του Κράτους, έστω και διατίμησης ακόμα-σε ορισμένα αγαθά αυτήν την κρίσιμη για την κοινωνία και οικονομία περίοδο.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός-αλαζονικά χωρίς ένα στοιχειώδη κοινωνικό διάλογο, μετατρέπουν την Κυβέρνηση σε «πασχαλινό εφιάλτη» για τα λαϊκά στρώματα, και καθιστούν τον ίδιο αφερέγγυο απέναντι στους πολίτες. Τα μέτρα αυτά, χωρίς κανένα «μαξιλαράκι» για τους μη έχοντες, διογκώνουν αντί να επιλύουν το πρόβλημα αφού οδηγούν σε συρρίκνωση της κατανάλωσης. Οι προεκλογικές του υποσχέσεις αποδείχθηκαν μέσα σε λίγο χρόνο φρούδες και ψευδείς. Κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε την κατάσταση. Η δήλωση άγνοιας της εικόνας των οικονομικών της χώρας είναι τόσο αληθής όσο και οι προεκλογικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού με το… «χρήματα υπάρχουν».

Δυστυχώς, όχι μόνο έταζαν «λαγούς με πετραχήλια» εξαπατώντας προεκλογικά τους Έλληνες πολίτες, αλλά και δεν προέβαλαν και καμιά αντίσταση στις παράλογες απαιτήσεις πολλών Ευρωπαίων εταίρων μας. Αντιθέτως, αφού υφάρπαξαν την ψήφο τους, χωρίς δεύτερη κουβέντα θυσιάζουν το οικονομικό παρόν και μέλλον των μη εχόντων συμπολιτών μας στο «βωμό» των διεθνών κερδοσκοπικών συμφερόντων.
 

 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης