Κώστας Πουπάκης

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017 -

Παρέμβαση για την προστασία της υγείας των καταναλωτών σε θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα από τον ευρωβουλευτή Κώστα Πουπάκη

E-mail Εκτύπωση

Η αναγκαιότητα με στόχο την εντατικοποίηση των μέτρων και των ελέγχων εκ μέρους της ΕΕ προς όφελος των καταναλωτών, ζήτησε με την κατάθεση τριών ερωτήσεων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Έλληνας ευρωβουλευτής, για θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα και αφορούν: 1) το λαθρεμπόριο πλαστών και παραποιημένων τσιγάρων, 2) την ασφάλεια χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου και 3) τα ψευδεπίγραφα φάρμακα.
Πιο συγκεκριμένα ζητήθηκε:

  • Η Κομισιόν να λάβει επιπλέον μέτρα για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου πλαστών και πολλές φορές παραποιημένων τσιγάρων. Το φαινόμενο των παραποιημένων τσιγάρων βρίσκεται σήμερα σε έξαρση, ενώ αρκετά συχνά τα προϊόντα είναι νοθευμένα, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους τόσο για την υγεία των καταναλωτών, όσο και για την οικονομία των κρατών μελών λόγω της σημαντικής απώλειας εσόδων από φόρους και δασμούς.
  • Το κενό που εντοπίζεται στην ασφάλεια χρήσης και τα πιστοποιητικά ελέγχου του ηλεκτρονικού τσιγάρου, αναφορικά κυρίως με θέματα προτύπων ασφαλείας, πιστοποίησης και ποιοτικού ελέγχου σε όλα τα στάδια από την παραγωγή μέχρι τη διάθεση των συγκεκριμένων προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά. Το θέμα της ασφάλειας του ηλεκτρονικού τσιγάρου λαμβάνει ακόμα πιο επιτακτικό χαρακτήρα, καθώς τα συγκεκριμένα προϊόντα παρουσιάζονται ευρέως ως υποκατάστατα των τσιγάρων ιδιαίτερα ελκυστικά σε νεαρές ηλικίες την ώρα που η επιστημονική κοινότητα και οι αρμόδιες αρχές παγκοσμίως εκφράζουν ανησυχίες.
  • Μέτρα για την ουσιαστική αντιμετώπιση και τον περιορισμό του φαινομένου της αυξανόμενης κυκλοφορίας ψευδεπίγραφων και παραποιημένων φαρμάκων είτε μέσω της νόμιμης αλυσίδας εφοδιασμού είτε μέσω του διαδικτύου, για τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών.

Ο κ. Πουπάκης δήλωσε σχετικά: "Κάθε φορά που προκύπτει ένα θέμα που απασχολεί την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών και ιδιαίτερα των ελλήνων θα είμαστε εκεί, να το προωθούμε και να αναζητούμε λύσεις μαζί με την Επιτροπή και τους αρμόδιους φορείς".

 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης