Κώστας Πουπάκης

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017 -

Σχετικά με το σκεπτικό της ερώτησης που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για "τη ρύθμιση στα εθνικά οδικά δίκτυα (διόδια)" από τον ευρωβουλευτή Κ. Πουπάκη "στο πλαίσιο της προστασίας του πολίτη".

E-mail Εκτύπωση

Οι νέες ρυθμίσεις διοδίων στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, που υπήρξαν λίγες μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές, εξακολουθούν να απασχολούν την κοινωνία, τόσο όσον αφορά την αναγκαιότητά τους και τη χρονική στιγμή που επιλέχθηκαν να επιβληθούν από τους αρμόδιες παράγοντες, όσο και την προχειρότητα της εφαρμογή τους.

Με αφορμή τις νέες αυτές ρυθμίσεις, το ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε προεκλογικά για άμεση επανεξέταση του θέματος και επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων παραχώρησης, ως μια από τις πρώτες προτεραιότητες του ως κυβέρνηση.
Ο Υπουργός Υποδοµών Μεταφορών & ∆ικτύων κατά την ομιλία του στη Βουλή (17.10), αρκέστηκε δυστυχώς σε αόριστες και γενικόλογες υποσχέσεις για μείωση της τιμής των διοδίων μέσω του περιορισμού του ποσοστού των εισπράξεων που παρακρατούνται για το Δημόσιο.
Η τοπική αυτοδιοίκηση της Αχαΐας ενάμιση χρόνο πριν καλούσε τους πολίτες να μην πληρώνουν τα διόδια της Εθνικής Οδού Πατρών – Αθηνών, καθώς δεν πληρούνται οι όροι ασφαλείας που έχουν θεσπιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι κάτοικοι της βορειανατολικής Αττικής το τελευταίο διάστημα συγκεντρώνονται κάθε Κυριακή διαμαρτυρόμενοι για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην αύξηση των τιμών των διοδίων.
Την ίδια στιγμή όλοι οι πολίτες:
1. Πληρώνουν διόδια για δρόμους που θα κατασκευαστούν σε κάποια χρόνια όπως και για έργα που δεν έχουν εκτελεστεί ακόμα.
2. Πληρώνουν διόδια για έργα σε οδικά δίκτυα που δεν πληρούν τους όρους ασφαλείας όπως αυτοί ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (πχ φωτισμός και Κορίνθου διαχωριστική νησίδα - Πατρών, ποιότητα οδοστρώματος).
3. Πληρώνουν υπέρογκο αντίτιμο για δρόμους-καρμανιόλες.
4. Καταβάλλουν συνεχείς αυξήσεις σε ήδη υφιστάμενα διόδια, χωρίς οι εταιρείες που τα εκμεταλλεύονται να εκπληρώνουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις
(πχ μέτρα συντήρησης και βελτίωσης της οδικής ασφάλειας Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας).
5. Πληρώνουν ακόμα και για τοπικές μετακινήσεις, ενώ διαρκώς δημιουργούνται νέες θέσεις διοδίων χωρίς να έχει υπάρξει πρόβλεψη για δίκτυο παραδρόμων όπως ορίζει η νομοθεσία (βλ. πλευρικά διόδια).
6. Επιβαρύνονται από την τοποθέτηση πλευρικών νέων σταθμών διοδίων κάθε φορά που χρησιμοποιούν την Εθνική Οδό για να πάνε στις εργασίες τους, καθώς δεν υπάρχουν παράδρομοι, αστική συγκοινωνία και κατάλληλο οδικό δίκτυο (κάτοικοι βορειοανατολικής Αττικής)
7. Ξαναπληρώνουν για έργα που είχαν ήδη χρηματοδοτηθεί από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, αλλά η χρηματοδότηση χάθηκε στον λαβύρινθο των υπερτιμολογήσεων και υπερβάσεων των εργολάβων.

Ζητούμε, λοιπόν, από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τους αρμόδιους παράγοντες, στο πλαίσιο
• τόσο της διακήρυξής τους για καθημερινή πρακτική διακυβέρνησης «πρώτα ο πολίτης»,
όσο και του ενδιαφέροντος μας για θέματα προστασίας του καταναλωτή - πολίτη (σχετικά με τις αρμοδιότητές στο Ευρωκοινοβούλιο), να ενημερωθούμε:

1. Αν η κυβέρνηση προτίθεται να κάνει κάτι συγκεκριμένο, ουσιαστικά και άμεσα, τόσο για το αναφερόμενο ζήτημα, όσο και για τη συνολική μείωση των διοδίων σε όλη την Ελλάδα.
2. Αν προτίθεται να πάρει μέτρα και πότε σχετικά με το γεγονός της ακαταλληλότητας εθνικών οδικών δικτύων ως προς τις προϋποθέσεις ασφάλειας που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
3. Αν προτίθεται να συνεχίσει την τακτική της καταβολής διοδίων για ακατάλληλους δρόμους που δεν πληρούν τους όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
4. Αν προτίθεται να πάρει μέτρα και πότε στο πλαίσιο αυτό, σχετικά με την αναθεώρηση των συμβάσεων που έχει υπογράψει το ελληνικό Δημόσιο με ιδιωτικές εταιρείες.
 

 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης