Κώστας Πουπάκης

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017 -

ΔΗΛΩΣΗ Για την Παγκόσμια Ημέρα του Καταναλωτή (15 Μαρτίου)

E-mail Εκτύπωση

"Σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης απαιτείται περαιτέρω ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτικής για τους καταναλωτές με βασικό στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων τους από αθέμιτες πρακτικές και κερδοσκοπικές δραστηριότητες που πλήττουν κυρίως τις ομάδες χαμηλού εισοδήματος.

Είναι αναγκαία σήμερα, η ύπαρξη ενός ισχυρού καταναλωτικού κινήματος με απαιτήσεις, διεκδικήσεις και ενεργή συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας κατά της ακρίβειας και της κερδοσκοπίας, αλλά και θα συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας υγιούς καταναλωτικής συμπεριφοράς.

Δυστυχώς σήμερα στην Ελλάδα αντί να μιλάμε για προστασία, διεύρυνση και ενίσχυση δικαιωμάτων, τίθεται πλέον θέμα δυνατότητας κατανάλωσης, διαβίωσης, ακόμα και επιβίωσης.

Οι έλληνες εργαζόμενοι, ως οι νόμιμοι και μόνιμοι χρηματοδότες μέχρι σήμερα του Κρατικού Προϋπολογισμού, ωθούνται πλέον με τα νέα επώδυνα μέτρα εκτός οικογενειακού προγραμματισμού με την σημαντική συρρίκνωση των εισοδημάτων τους.

Με μια τέτοια φοροεισπρακτική επιδρομή που γκρεμίζει το βιοτικό τους επίπεδο, οι πολίτες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν ούτε στα δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες, ούτε στις αυξήσεις τιμών των ειδών πρώτης ανάγκης, ούτε στις αυξήσεις στα καύσιμα και τα διόδια και τη γενικότερη ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία που λυμαίνεται την αγορά.

Το γεγονός ότι περνάμε μια δύσκολη συγκυρία δεν σημαίνει ότι τα θέματα προστασίας των καταναλωτών εργαζομένων και ειδικά των χαμηλών εισοδημάτων πρέπει να περάσουν σε δεύτερη μοίρα.

Οι καταναλωτές που βρίσκονται σε απόγνωση πρέπει να συνεχίσουν να διεκδικούν από τους ιθύνοντες την τήρηση στοιχειωδών κοινωνικών τους υποχρεώσεων.

Θεωρούμε χρέος της κυβέρνησης:

• να μπει ο καταναλωτής εργαζόμενος στο επίκεντρο και όχι στη θέση του κυνηγού αποδείξεων μιας ανύπαρκτης καταναλωτικής δυνατότητας, ώστε να μην υποστεί πρόσθετη φορολόγηση.
• να προστατευθεί ο καταναλωτής από τους κερδοσκόπους που συνεχίζουν ακάθεκτοι ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία να λειτουργούν ανενόχλητοι.
• να παρέμβει και
να δημιουργήσει ένα ισχυρό «ανάχωμα» για τις εκτεθειμένες ελληνικές οικογένειες των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων.

Τέλος, είναι χρέος δικό μας, όλων μας, όλης της κοινωνίας να συνεχίσουμε πιο εντατικά να παρεμβαίνουμε, απαιτούμε απαντήσεις και λύσεις που θα υπερασπίζονται το δίκαιο του καταναλωτή, του εργαζόμενου, του πολίτη".

 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης