Κώστας Πουπάκης

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017 -

28η Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία. Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Εργαζομένων, Θυμάτων Εργατικών Ατυχημάτων

E-mail Εκτύπωση

Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο από επαγγελματικές ασθένειες και εργατικά ατυχήματα. Ταυτόχρονα 270 εκατομμύρια εργαζόμενοι υφίστανται εργατικό ατύχημα, ενώ 160 εκατομμύρια υποφέρουν από επαγγελματικές ασθένειες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 1000 εργαζόμενοι μέχρι το τέλος της σημερινής ημέρας-της Παγκόσμιας Ημέρας για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία θα έχουν υποστεί εργατικό ατύχημα. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης κάθε 3.5 λεπτά ένας εργαζόμενος χάνει τη ζωή του σε χώρους εργασίας και περισσότεροι από 160.000 άνθρωποι πεθαίνουν από αιτίες σχετιζόμενες με την εργασία σε ετήσια βάση.

Κάθε εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική νόσος αποτελεί μεγάλο πλήγμα στα θεμέλια του οικοδομήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς υπονομεύονται με τον πλέον τραγικό τρόπο οι ανθρωπιστικές αξίες, που πρέπει να τη διέπουν. Το δικαίωμα στην υγεία και την ασφάλεια στην εργασία είναι αναφαίρετο και αδιαπραγμάτευτο κεκτημένο εργασιακό δικαίωμα. Η πλειοψηφία των ατυχημάτων και των νόσων, που είτε στερούν τη ζωή είτε υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των ευρωπαίων εργαζομένων μπορεί να προληφθεί αρκεί οι εργοδότες να συμμορφώνονται με τους αντίστοιχους κανόνες, ώστε να τηρούνται απαρέγκλιτα οι όροι υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε εργασιακό χώρο και να καταρτίζονται υπεύθυνα οι μελέτες πρόληψης κινδύνου από κάθε επιχείρηση με την ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτές. Είναι καθήκον τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και των εθνικών κυβερνήσεων να καταρτίζουν τους κατάλληλους νόμους, να τους επικαιροποιούν και να φροντίσουν ότι εφαρμόζονται σωστά και χωρίς διακρίσεις. Η διασφάλιση, άλλωστε, της ποιοτικής εργασίας αποτελεί τη συνισταμένη μιας κοινωνικά δίκαιης και ευνομούμενης πολιτείας και μιας ανταγωνιστικής και αειφόρου οικονομίας.

Λαμβάνοντας υπόψη το συνεχώς μεταβαλλόμενο χαρακτήρα της εργασίας και τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις, την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας σε μια περίοδο ύφεσης, όπου παρατηρείται μια έντονη τάση περιστολής αναφαίρετων κεκτημένων δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας στο πλαίσιο ελαχιστοποίησης του εργασιακού κόστους, ο Ευρωβουλευτής Κ. Πουπάκης, κατέθεσε ερώτηση σχετικά με τη διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής ρώτησε αν πρόκειται η Επιτροπή να ενισχύσει τις χρηματοδοτήσεις για τα προγράμματα ενημέρωσης και εκπαίδευσης, των εργαζομένων σχετικά με θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία. Αναγνωρίζοντας την περιορισμένη οικονομική δυναμική των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και το έλλειμμα εφαρμογής των ρυθμίσεων για υγεία και ασφάλεια στην εργασία που παρατηρείται στο συγκεκριμένο κλάδο, ο κ. Πουπάκης καλεί την Επιτροπή να αναφέρει το σύστημα κινήτρων και διευκολύνσεων που επεξεργάζεται προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις αυτές. Τέλος καλεί την Επιτροπή να καταρτίσει σαφές και συγκριμένο σύστημα αξιολόγησης της μεταφοράς και εφαρμογής των σχετικών ευρωπαϊκών Οδηγιών από τα Κράτη Μέλη με την ταυτόχρονη θέσπιση και αντίστοιχου συστήματος κυρώσεων.

"Το θέμα της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία, αφορά όλους μας και όλοι οφείλουμε να τηρούμε τις υποχρεώσεις που μας αναλογούν. Οι εργοδότες οφείλουν να συμμορφώνονται ουσιαστικά και αποτελεσματικά με το γράμμα του νόμου, εμείς οι εργαζόμενοι οφείλουμε να εκτελούμε με ασφάλεια την εργασία μας και να αποφεύγουμε ανορθόδοξες μεθόδους, το κράτος είναι υποχρεωμένο να καταρτίζει σαφείς και ενημερωμένους κανόνες και όλοι μαζί έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση στην πληροφόρηση. Μόνο έτσι η εργασία θα σταματήσει να κοστίζει περισσότερες ζωές από τον πόλεμο", υπογράμμισε, σχετικά, ο Ευρωβουλευτής Κ. Πουπάκης.

 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης