Κώστας Πουπάκης

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017 -

Στην απάντηση της Επιτροπής για «πρωταρχική ευθύνη των κρατών μελών η υγιεινή διατροφή και η σωματική άσκηση για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας», το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας αρκείται σε βαρύγδουπα συνθήματα

E-mail Εκτύπωση

Περισσότερες από 200 δράσεις με στόχο την προώθηση της υγιεινής διατροφής και της σωματικής άσκησης για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης παιδικής παχυσαρκίας, έχει προωθήσει η Κομισιόν μέσω της ευρωπαϊκής πλατφόρμας δράσης για τη διατροφή, τη σωματική άσκηση και την υγεία. Αυτή την απάντηση έδωσε ο αρμόδιος Επίτροπος για την υγεία και την πολιτική καταναλωτών κ. John Dalli, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Κώστα Πουπάκη για την καταπολέμηση της αυξανόμενης παιδικής παχυσαρκίας και την υγιεινή διατροφή των ευρωπαίων μαθητών.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται πρωτοβουλίες που καλύπτουν τον τομέα της εκπαίδευσης και τις συμβάσεις με οργανώσεις συλλογικής εστίασης, τόσο για την καθιέρωση προγραμμάτων αγωγής προσαρμοσμένων στην ηλικία των μαθητών και τις εθνικές διατροφικές συνήθειες, όσο και για την προώθηση της χρήσης λιγότερου λίπους, σακχάρων και άλατος.

Ενδεικτικό είναι το σχέδιο προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία της ΕΕ (με προϋπολογισμό ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ) που δρομολογήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009 για να ενθαρρύνει καλές συνήθειες διατροφής στους νέους. Ωστόσο, όπως επισημάνει ο κ. Dalli «εκτός από την παροχή δωρεάν φρούτων και λαχανικών σε μια ομάδα-στόχο μαθητών, το σχέδιο απαιτεί από τα συμμετέχοντα κράτη μέλη να καταρτίσουν στρατηγικές, οι οποίες να περιλαμβάνουν εκπαιδευτικά μέτρα και μέτρα ευαισθητοποίησης, με σκοπό να μαθαίνουν τα παιδιά τη σημασία των καλών συνηθειών διατροφής, καθώς και να διαδίδονται οι καλύτερες μέθοδοι πρακτικής».

Ο αρμόδιος Επίτροπος τονίζει επίσης, στην απάντησή του ότι η αγωγή για τη διατροφή και τη σωματική άσκηση αποτελεί πρωταρχική ευθύνη των κρατών μελών, ενώ το ίδιο ισχύει και για τη ρύθμιση της λειτουργίας των σχολικών κυλικείων.

Όπως δήλωσε ο Έλληνας ευρωβουλευτής: «σε μια χώρα που κατέχει ακόμη ένα ρεκόρ ντροπής στην παιδική παχυσαρκία, με πλήθος ευκαιριών για δράσεις και πρωτοβουλίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Υπουργείο Παιδείας και η κα Διαμαντοπούλου αρκούνται στα βαρύγδουπα συνθήματα για το δήθεν «μεγαλεπήβολο» σχέδιο του Νέου σχολείου, για «μαθητές διανοούμενους», «μικρούς ερευνητές» και «επιστήμονες», χωρίς να υιοθετεί κανένα μέτρο για μείωση της παχυσαρκίας και έλεγχο της μαθητικής διατροφής στα σχολεία. Με συνθηματολογία δεν λύνονται τα προβλήματα. Απαιτούνται άμεσες ενέργειες για την αντιμετώπιση του θέματος».

Σημειώνεται τέλος, ότι σύμφωνα με τον κ. Dalli, η Κομισιόν προωθεί Κανονισμό που προβλέπει πιο "φιλικές" ετικέτες τροφίμων για τους καταναλωτές, για τον εντοπισμό των σημαντικότερών θρεπτικών στοιχείων των προϊόντων που αγοράζουν διευκολυνωντας έτσι τις επιλογές τους.
 

 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης