Κώστας Πουπάκης

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017 -

Ανατιμήσεις σε καύσιμα και ρεύμα

E-mail Εκτύπωση

Ανατιμήσεις σε καύσιμα και ρεύμα
Ξεκάθαρη η νομοθεσία της Κομισιόν για την προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων - Αντιστρόφως ανάλογες οι κυβερνητικές προθέσεις

Ενδυνάμωση του πλέγματος προστασίας των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και διασφάλιση της πρόσβασής τους σε βασικά κοινωνικά αγαθά, όπως τα καύσιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα, προβλέπουν σαφώς οι σχετικές ευρωπαϊκές Οδηγίες. Αυτό επιβεβαιώνουν και οι απαντήσεις των αρμόδιων Επιτρόπων στα ερωτήματα του ευρωβουλευτή Κώστα Πουπάκη αναφορικά με τις συνεχείς ανατιμήσεις στην τιμή των υγρών καυσίμων, τις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος και την δραματική επιβάρυνση των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικά στρωμάτων.

Όπως επισημαίνει ο Επίτροπος G. Oettinger αρμόδιος για θέματα Ενέργειας «απαιτείται από τα κράτη μέλη να λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα για την προστασία των τελικών πελατών και των ευάλωτων καταναλωτών ειδικότερα, ανάλογα με την ιδιαίτερη κατάστασή τους». Παράλληλα, στην απάντησή του τονίζει ότι «Τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής ίσως είναι τα καταλληλότερα προς αντιμετώπιση των άμεσων και έμμεσων συνεπειών (π.χ. λόγω των υψηλότερων τιμών γεωργικών προϊόντων και τροφίμων) των υψηλότερων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για σαφώς προσδιοριζόμενες ομάδες ευάλωτων πελατών. Εναλλακτική λύση για ομάδες ευάλωτων καταναλωτών αποτελούν και τα ειδικά τιμολόγια, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόζονται με σαφώς καθορισμένο, διαφανή, μη εισάγοντα διακρίσεις και επαληθεύσιμο τρόπο και δεν θα προκαλούν στρεβλώσεις στην αγορά».

Αντίστοιχη είναι και η απάντηση του Επιτρόπου Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης, Ελέγχου και Καταπολέμησης της Απάτης A. Šemeta: «Τα μέτρα που προβλέπονται από το πρόγραμμα [προσαρμογής] σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να διασφαλίζεται η δίκαιη κατανομή του βάρους της προσαρμογής συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των πλέον ευπαθών τμημάτων της κοινωνίας. Σταθεροποιώντας τα δημοσιονομικά μεγέθη, θα συγκεντρωθούν μεγαλύτερες συνεισφορές από εκείνους που κατά παράδοση δεν συμμετείχαν δίκαια στην κατανομή φορολογικών βαρών».

Σε αυτό το πλαίσιο και με αφορμή τόσο τον αποκαλούμενο «εξορθολογισμό» των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος, όσο και τις διερευνητικές κυβερνητικές διαρροές για εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και το αγροτικό πετρέλαιο, ο Κώστας Πουπάκης δήλωσε σχετικά: «Ενδεχόμενη αύξηση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης και το αγροτικό πετρέλαιο θα οδηγήσει σε διπλασιασμό του κόστους θέρμανσης αλλά και σε ντόμινο ανατιμήσεων στα αγροτικά προϊόντα και το φυσικό αέριο, πλήττοντας ανεπανόρθωτα τον οικογενειακό προϋπολογισμό των ήδη οικονομικά εξασθενημένων ελληνικών νοικοκυριών. Η σημερινή κυβέρνηση που με μια σειρά μονομερών και κοινωνικά άδικων αποφάσεων έχει κυριολεκτικά «παγώσει» την ελληνική κοινή γνώμη αλλά και την αγορά, σχεδιάζει να κρατήσει «παγωμένα» και τα σπίτια των Ελλήνων πολιτών, όταν μάλιστα η Ελλάδα είναι μια από τις ευρωπαϊκές χώρες με την υψηλότερη θνησιμότητα το χειμώνα, με κύρια αιτία την οικονομική αδυναμία των πολιτών να μονώσουν και να θερμάνουν επαρκώς τα σπίτια τους. Η αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας δεν επιτυγχάνεται με τη μετατροπή της θέρμανσης, ενός εκ των βασικότερων κοινωνικών αγαθών, σε αγαθό πολυτελείας. Το μόνο που θα επιτύχουν οι εμπνευστές αυτού του μέτρου είναι η «θερμή» καταδίκη της πολιτικής τους».

 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης