Κώστας Πουπάκης

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017 -

Για την κυβέρνηση νόμος είναι οι παράλογες απαιτήσεις των μεγαλοεργοδοτών

E-mail Εκτύπωση

Για την κυβέρνηση νόμος είναι οι παράλογες απαιτήσεις των μεγαλοεργοδοτών
Δήλωση του Κ. Πουπάκη με αφορμή το προωθούμενο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις

Το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με την ψήφιση και τη μετατροπή του σε νόμο του ελληνικού Κράτους, με τη σύμφωνη γνώμη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, μέσα από πλήρως αντιδημοκρατικού χαρακτήρα διαδικασίες για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα, αποτελεί έναν πραγματικό «οδοστρωτήρα» που ισοπεδώνει τους μισθούς, τα κοινωνικά δικαιώματα, τις εργασιακές σχέσεις και γυρίζει την ελληνική αγορά εργασίας στα προ του 1910 δεδομένα, όπως ορθά έχει επισημάνει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ. Μέσα από μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών, από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα της η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέχρι σήμερα, οι υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δίνουν απλόχερα «γη και ύδωρ» στα μεγάλα συμφέροντα, ανοίγοντας το δρόμο για τα ξένα funds που σύντομα θα μπορούν να εξαγοράσουν τα πάντα αντί «πινακίου φακής».

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν εξυπηρετεί κανέναν παρά μόνο τους μεγαλοκαρχαρίες. Ο νόμος αποδεικνύει ότι για την κυβέρνηση «νόμος είναι μόνο οι παράλογες απαιτήσεις του μεγαλοεργοδότη». Το σχέδιο νόμου Κατσέλη απορυθμίζει πλήρως την αγορά εργασίας και μετατρέπει τους εργαζομένους σε φτωχούς και τους ευέλικτα απασχολουμένους σε εξαθλιωμένους. Καταργεί τα μισθολογικά όρια των κλαδικών συμβάσεων, ενώ μέσα από την ουσιαστική επιβολή της επέκτασης του θεσμού της μερικής απασχόλησης ανοίγει «παράθυρο» για μισθούς πολύ κάτω από τα 739,5 ευρώ της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που από βασικός μισθός γίνεται «ταβάνι» για τις αποδοχές χιλιάδων εργαζόμενων. Ταυτόχρονα αυξάνει το περιθώριο της εκ περιτροπής εργασίας και των διαθεσιμοτήτων έως και 9 μήνες το χρόνο και δίνει δικαίωμα στις επιχειρήσεις να «ενοικιάζουν» προσωπικό για 3 χρόνια, παρατείνοντας και επιδεινώνοντας απαράδεκτα φαινόμενα εργασιακής ομηρίας.

Παράλληλα οδηγεί στην καταστροφή τους μικρομεσαίους (η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων στην πραγματικότητα αποτελείται από εργαζομένους-εργοδότες μικρών καταστημάτων ή επιχειρήσεων) ενισχύοντας τους ανταγωνιστές – «μεγαθήρια». Η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε 13% θα πυροδοτήσει νέο κύμα ανατιμήσεων σε δεκάδες αγαθά, υπηρεσίες, τιμολόγια ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου, μετατρέποντας είδη πρώτης ανάγκης σε πολυτέλεια. Δεν αποτελεί εκτίμηση παρά αναπότρεπτα δεδομένη εξέλιξη το γεγονός ότι μέσα σε ελάχιστους μήνες το ποσοστό φτώχειας στην Ελλάδα θα υπερβεί ακόμη και τα δεδομένα της Λετονίας, ξεπερνώντας το 26% επί του συνολικού πληθυσμού.

Ακόμη και τώρα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να βρει την ψυχραιμία και να αναθεωρήσει όλες τις αντεργατικές - αντικοινωνικές διατάξεις. Να προχωρήσει άμεσα σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και να πάρει εκείνες τις αποφάσεις που θα διευκολύνουν την άμεση ανάκαμψη των δεικτών ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και θα εγγυώνται την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, διασφαλίζοντας ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η σημερινή κυβέρνηση θα πρέπει να αναλογιστεί ότι από τους ιστορικούς του άμεσου μέλλοντος θα χαρακτηριστεί μια «κυβέρνηση οπισθοδρόμησης και ακραίας νεοφιλελεύθερης λογικής» η οποία κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες να γυρίσει μια χώρα 50 χρόνια πίσω.

 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης