Κώστας Πουπάκης

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017 -

Το Ευρωκοινοβούλιο προωθεί την πρωτοβουλία του Κώστα Πουπάκη για καθιέρωση της γραφής Braille στις συσκευασίες προϊόντων

E-mail Εκτύπωση

Το Ευρωκοινοβούλιο προωθεί την πρωτοβουλία του Κώστα Πουπάκη για καθιέρωση της γραφής Braille στις συσκευασίες προϊόντων

447 Ευρωβουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες - αριθμός ρεκόρ για την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο- προσυπέγραψαν την πρωτοβουλία

Η γραπτή δήλωση του ευρωβουλευτή Κώστα Πουπάκη σχετικά με την προώθηση ενός συστήματος ετικετοθεσίας σε γραφή Braille στις συσκευασίες των βιομηχανικών προϊόντων, εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της Συνόδου Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Η εν λόγω γραπτή δήλωση που στηρίχθηκε από τους: Ádám Kósa (Χριστιανοδημοκράτες), Eva Lichtenberger (φιλελεύθεροι), Richard Howitt (σοσιαλιστές) και Cecilia Wikström (πράσινοι), συγκέντρωσε την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών. Παράλληλα, η ευρεία υποστήριξη όλων των πολιτικών ομάδων αποτελεί σαφή απόδειξη της δέσμευσης του Κοινοβουλίου να τοποθετήσει ψηλά στην ευρωπαϊκή ημερήσια διάταξη τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με προβλήματα όρασης.

Όπως ορίζει η διαδικασία, η γραπτή δήλωση που έχει στα χέρια του ο Πρόεδρός του Κοινοβουλίου, θα διαβιβαστεί με τα ονόματα των υπογραφόντων, στην Επιτροπή, στα Ηνωμένα Έθνη και στα εθνικά Κοινοβούλια των κρατών μελών.

Η πρωτοβουλία του Κ. Πουπάκη έχει ως στόχο την ίση πρόσβαση στην ενημέρωση - αρχικά σε εθελοντική βάση- για τα 30 εκατομμύρια τυφλών και ατόμων με προβλήματα όρασης στην Ευρώπη, καθιστώντας έτσι τη ζωή τους ευκολότερη και χωρίς φραγμούς. Η γραπτή δήλωση καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει μια ευρεία διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερομένους φορείς όσον αφορά το κόστος, την αποτελεσματικότητα και τη δυνατότητα καθιέρωσης ενός προαιρετικού συστήματος επισήμανσης σε γραφή Braille στη συσκευασία των βιομηχανικών προϊόντων σε κοινοτικό επίπεδο. Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν γνωρίζουν όλοι οι τυφλοί τη γραφή Braille, θα πρέπει κατά την προτεινόμενη διαβούλευση να εξετασθούν και εναλλακτικοί τρόποι που θα καθιστούσαν δυνατή την πρόσβαση στις πληροφορίες της συσκευασίας.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής που συνεργάστηκε στενά για αυτό το θέμα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Τυφλών (EBU), τη μεγαλύτερη οργάνωση ατόμων με προβλήματα όρασης στην Ευρώπη, υπογράμμισε: "Η αγορά προϊόντων είναι μια καθημερινή δραστηριότητα, η οποία παρουσιάζει τεράστιες προκλήσεις για τους τυφλούς και τα άτομα με περιορισμένη όραση. Υποστηρίζω πλήρως το δικαίωμα σε ανεξάρτητη ζωή και πλήρη συμμετοχή στην κοινωνία. Η ανάγλυφη γραφή Braille στα προϊόντα θα αποτελέσει πράγματι μια ουσιαστική βοήθεια για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης παρέχοντάς τους ανεξαρτησία, ασφάλεια και δυνατότητα επιλογής. Πιστεύω ότι η πρωτοβουλία αυτή θα θέσει τα θεμέλια για περαιτέρω και άμεση δράση προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι πλέον καιρός να περάσουμε από τα λόγια στα έργα. Η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει το νομοθετικό της πλαίσιο και να παρέχει επιπλέον κίνητρα και σωστή ενημέρωση στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες".


 

 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης