Κώστας Πουπάκης

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017 -

Εργασιακή εφεδρεία & Διασφάλιση συμβάσεων εργασίας

E-mail Εκτύπωση

Η σημερινή δήλωση του Κώστα Πουπάκη με αφορμή τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για την εργασιακή εφεδρεία και τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις οργανισμών και η προτροπή του Επιτρόπου Andor για διασφάλιση συμβάσεων εργασίας με μεγαλύτερη προστασία και αντιμετώπιση του κατακερματισμού της αγοράς εργασίας σε συνέχεια ερώτησης για την καταπολέμηση του φαινομένου των «φτωχών εργαζομένων»

«Κερκόπορτα» απολύσεων για 40.000 εργαζόμενους η εργασιακή εφεδρεία της Κυβέρνησης
Προχειρότητα-Αδιαφανείς Διαδικασίες-Αναβίωση Κομματικού Κράτους

Η παραγωγική ανασυγκρότηση και ο εξορθολογισμός στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα και να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους να προσφέρουν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους, αλλά και να μειωθεί το λειτουργικό κόστος με παράλληλη κάλυψη των «κενών» σε κρίσιμους τομείς, είναι ένα καθολικό και διαχρονικό αίτημα της κοινωνίας. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, άλλωστε, ως μόνιμοι και νόμιμοι χρηματοδότες του Κρατικού Προϋπολογισμού, σηκώνουν στις πλάτες τους τα βάρη του «ασθενούς κράτους», που το ίδιο το ΠΑΣΟΚ εξέθρεψε μέσα από πελατειακές λογικές και ρουσφετολογικές αντιλήψεις.

Για μια ακόμη φορά, όμως, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ένα τόσο σοβαρό και ευαίσθητο ζήτημα χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό και στόχευση, με προχειρότητα, παλινωδίες, άκριτες και οριζόντιες περικοπές, βάζοντας σε «διαθεσιμότητα» ένα σημαντικό μέρος του παραγωγικού δυναμικού της χώρας.

Χωρίς κανένα δημοσιονομικό κέρδος και με τεράστιο κοινωνικό κόστος, η εργασιακή εφεδρεία, όπως εφαρμόζεται, στέλνει 40.000 εργαζόμενους στις «ουρές του ΟΑΕΔ», σε μια περίοδο που η ανεργία έχει ξεπεράσει κάθε αρνητικό προηγούμενο. Η «αιμορραγία» των Ασφαλιστικών Ταμείων εντείνεται αφού αναμένεται να χαθούν πολύτιμες εισφορές, τα έσοδα του κράτους μειώνονται από την απώλεια φόρων εισοδήματος, την καταβολή αποζημιώσεων και επιδομάτων ανεργίας, ενώ η πραγματική οικονομία «στεγνώνει» ακόμη περισσότερο από ρευστότητα με την περαιτέρω συρρίκνωση της καταναλωτικής δυνατότητας χιλιάδων ελληνικών νοικοκυριών. Οι αδιαφανείς διαδικασίες επιλογής αυτών που θα ενταχθούν στην εφεδρεία αναβιώνουν μνήμες κομματικοποίησης του κράτους θέτοντας σε σκληρή «πολιτική ομηρία» τους εργαζόμενους στο στενό και ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, την ώρα που το ΑΣΕΠ κινδυνεύει να μετατραπεί από συμβούλιο προσλήψεων σε μηχανισμό μαζικών απολύσεων.

Ταυτόχρονα, με τη λίστα των υπό συγχώνευσή ή κατάργηση φορέων του Δημοσίου, υπονομεύεται η αναπτυξιακή προοπτική και η κοινωνική προστασία, ενώ συμπεριλαμβάνονται και φορείς που είτε δεν είχαν καμία κρατική επιδότηση, είτε είχε προαναγγελθεί η ενίσχυσή τους με προσωπικό, δείγμα του απόλυτου πανικού που διακατέχει την κυβέρνηση. Ερευνητικά κέντρα και οργανισμοί που συνδέονται με την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας (ορυκτός πλούτος, τουρισμός, γεωργία κ.λπ.) και μπορούν να συμβάλλουν στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας αποδυναμώνονται. Υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας για τις ευπαθείς ομάδες και τα ΑμεΑ απαξιώνονται, με τον «πολιτισμό» να μπαίνει σύσσωμος στον «εφεδρικό πάγκο».

Δεν μπορεί οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίζονται συνεχώς ως σύγχρονη «Ιφιγένεια» στον «τρο-ϊ-κό» πόλεμο που με ευθύνη της Κυβέρνησης πλήττει την κοινωνία, απέναντι σε κάθε λογική, απέναντι στο αυτονόητο. Η εμμονή τους σε αδιέξοδες και καταστροφικές πολιτικές οδηγούν στην οικονομική κατάρρευση και την κοινωνική χρεοκοπία.
 

Διασφάλιση συμβάσεων εργασίας με μεγαλύτερη προστασία και αντιμετώπιση του κατακερματισμού της αγοράς εργασίας πρότεινε ο Επίτροπος Andor
σε ερώτηση του Κ. Πουπάκη για την καταπολέμηση του φαινομένου των «φτωχών εργαζομένων»

Το αυξανόμενο φαινόμενο των «φτωχών εργαζομένων» και την υποβάθμιση των συνθηκών υγείας και ασφάλειας σε ένα περιβάλλον απορρύθμισης της αγοράς εργασίας έθιξε ο Κ. Πουπάκης σε προφορική ερώτηση που απηύθηνε προς τους Επιτρόπους L. Andor, V. Reding και A. Tajani, στο πλαίσιο συζήτησης για τις νέες μορφές απασχόλησης, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την Τρίτη 13.09.2011.

"Μελέτες καταδεικνύουν την επέκταση του φαινομένου των «φτωχών εργαζομένων» εξαιτίας της άναρχης εξάπλωσης νέων άτυπων μορφών απασχόλησης - όπως η εκ περιτροπής και μερική απασχόληση, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τα «μπλοκάκια», οι υπεργολαβίες - υπονομεύοντας έτσι το στόχο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για την καταπολέμηση της φτώχειας", επεσήμανε στην ερώτησή του ο Έλληνας Ευρωβουλευτής, καλώντας τον αρμόδιο Επίτροπο να τοποθετηθεί αναφορικά με τον τρόπο αλλά και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται προκειμένου η εργασία να τεθεί στο επίκεντρο της προσπάθειας καταπολέμησης της φτώχειας, συνδυάζοντας ισόρροπα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του εργατικού δυναμικού με ένα θετικό, συνολικά, κοινωνικό αποτέλεσμα.

Ο Επίτροπος για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης, κ. Lazlo Andor, αφού αναγνώρισε ότι το ζήτημα των «φτωχών εργαζομένων», ιδίως στον απόηχο της κρίσης και της σημαντικής ύφεσης που παρατηρείται, αποτελεί ένα οξυνόμενο πρόβλημα μεγίστης σημασίας, σημείωσε ότι η διαρθρωτική ανεργία απετέλεσε τον καταλυτικό παράγοντα στην αύξηση της φτώχειας συνολικότερα και τόνισε την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες για την καταπολέμησή της."Είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστεί ο κατακερματισμός της αγοράς εργασίας. Χρειάζεται νομοθεσία που να διασφαλίζει συμβάσεις εργασίας με μεγαλύτερα ποσοστά προστασίας, πρέπει να διασφαλιστεί η γρηγορότερη πρόσβαση των νέων σε ποιοτική απασχόληση μετά το πέρας των σπουδών τους, χρειάζονται περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης και επενδύσεις για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης και, τέλος, απαιτούνται συνθήκες που να ευνοούν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εργαζομένων σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον", κατέληξε στην απάντησή του ο κ. Andor.

"Η οικονομική κρίση έχει μετεξελιχθεί σε κρίση της απασχόλησης με απρόβλεπτες κοινωνικές συνέπειες. Η πραγματική ανεργία έχει ξεπεράσει το 20%, ενώ σχεδόν 1 στους 10 εργαζόμενους βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας. Την ώρα που η ΕΕ προτάσσει την πρόσβαση στην απασχόληση και την αύξηση της προστασίας στις συμβάσεις εργασίας ως τα σημαντικότερα όπλα καταπολέμησης της υλικής υστέρησης και του κοινωνικού αποκλεισμού, η ελληνική Κυβέρνηση καθιστά κάθε εργαζόμενο δυνάμει φτωχό με την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και την δημιουργία εργαζομένων «α λα καρτ». Στον αναπτυγμένο κόσμο κυριαρχεί η δέσμευση για αξιοπρεπή απασχόληση και μισθούς που διασφαλίζουν ένα κοινωνικά επαρκές επίπεδο διαβίωσης, όταν στην Ελλάδα η εργασία ευτελίζεται, με την Κυβέρνηση να μοιράζει φτώχεια αντί για δουλειές", δήλωσε σχετικά ο Κ. Πουπάκης.
 

 

 

Social Networks

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας

Περιμένω τις απόψεις, προτάσεις, θέσεις σας σε θέματα που σας αφορούν. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω δράση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Υποβολή ερώτησης